Hoppa till sidans innehåll
Foto: SIMON HASTEGÅRD

Tack Gällivare – nu riktas blickarna mot Ruka

22 NOV 2021 00:09
Den nationella premiären i Gällivare är slut för denna gång. Sveriges längdklubbar, internationella stjärnor och publik har alla samlats under tre spännande tävlingsdagar. En riktig skidfest, innan vi riktar blickarna mot Ruka och världscuppremiär.
  • Skapad: 22 NOV 2021 00:09

Gällivare är inte främmande från att arrangera stora skidtävlingar. Redan 1995 stod man som  arrangör för både junior-VM och världscup. Här arrangerades världscuppremiären ett flertal gånger innan Ruka tog över stafettpinnen som återkommande premiärort 2013. Men Gällivare har numera förtroendet att vartannat år arrangera den nationella premiären som ett perfekt första stopp på vinterns tävlingskalender för både för juniorer och seniorer. Hit lockas även namn från den internationella scenen, så som Dario Cologna och Nadine Fähndrich.

Tävlingsdagarna är inte bara en nationell längdskidspremiär. Helgen betyder även vinterns första chans att visa vart formen står – och kanske bli ett av namnen i dam- eller herrtruppen som blir uttagen till världscuppremiären i Ruka.

Under söndagen var det dags för 10 och 15 kilometer i fristil. Herrarna var först ut i spåret och åter igen var det Leo Johansson, Falun Borlänge SK, som tog taget om tävlingen och vann, 14,2 sekunder före tvåan Jonas Eriksson, IFK Mora.

– Det känns väldigt bra, det här hade jag aldrig kunnat drömma om, säger Leo Johansson.

Om helgens imponerande prestationer innebär en biljett till Ruka för 22-åringen från Skillingaryd meddelas från Svenska Skidförbundet på måndag klockan 13.00. Men Leo Johansson passar ändå på att fira sina prestationer

– Det blev kladdkaka igår så det blir nog det idag också, säger han.

22-åringen fick sällskap i dagens topptrio av Jonas Eriksson och Fredrik Jonsson, Hudiksvalls IF, som båda tog schweizaren Dario Cologna som fick nöja sig med en fjärdeplats i dagens lopp.

– Det känns riktigt kul. Kul att vara igång med säsongen och kul att det gick så bra idag, säger Jonas Eriksson.

För damerna var det åter igen Frida Karlsson som tog kommandot från start. Hon gick ut stenhårt vilket höll hela vägen in i mål, 42 sekunder före Ebba Andersson som kammade hem sitt andra silver för helgen. Moa Olsson, Falun Borlänge SK, åkte starkt och fick kliva upp som trea på prispallen.

– Jag är jättenöjd. Fina kvitton jag fick idag, säger hon, direkt efter loppet till den väntande journalistkåren i mixade zonen.

Nu tackar vi arrangörerna Gällivare Skidallians, Sport Event Gällivare Lapland och Gällivare kommun för en strålande premiär och blickar österut mot Finland och världscuppremiären i Ruka 26-29 november.

 

Resultat:

15 km, fristil, herrar
1) Leo Johansson, Falun Borlänge SK
2) Jonas Eriksson, IFK Mora
3) Fredrik Jonsson, Hudiksvalls IF,

 

10 km, fristil, damer
1) Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF,
2) Ebba Andersson, Piteå Elit SK,
3) Moa Olsson, Falun Borlänge SK,

Skribent: Astri Lindbäck
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info