Hoppa till sidans innehåll

Team Svenska Spels elitmiljöer samlar landslagsåkarna i vardagen

07 SEP 2021 19:14
Bättre support för landslagsåkare vid sidan av lägerverksamheten. Det är målsättningen med Team Svenska Spels elitmiljöer som sedan förra säsongen erbjuds i Umeå, Östersund och Falun.
  • Skapad: 07 SEP 2021 19:14

Med start förra säsongen erbjuds åkare vid längdlandslagets grupper en elitmiljö i vardagen i Umeå, Östersund och Falun. Verksamheten är nära integrerad med de skiduniversitet som har bedrivits under en längre tid på orterna.

—Team Svenska Spels elitmiljöer har gett mig som mångårig skiduniversitetstränare en avlastning och en möjlighet att bredda och stärka supporten till våra aktiva, säger Mattias Persson, tränare vid Skiduniversitetet i Östersund.

19 åkare är anslutna till skiduniversitetet i Östersund varav 8 är del av en landslagsgrupp. Team Svenska Spels elitmiljöer innebär att dessa åkare ges extra support på hemmaplan.

—Rent praktiskt innebär det fler ledare som kan hjälpa till. Istället för att jag som förr var ensam om att kunna skjutsa endast en liten grupp åkare nerför backar vid intervallpass på rullskidor, så kan vi idag köra fler bussar, med fler åkare och också lägga till mer laktattester och mer filmanalys. Passen blir effektivare för åkarna och vi ledare hinner vara mer noggranna, säger Persson.

Mattias Persson har erfarenhet från flera sejourer som tränare i A-landslaget. Vid varje tillfälle har han sett att det är en framgångsfaktor att kunna samla åkare och tränare på samma bostadsort.

—Inför Turin-OS 2006 bestämde vi oss redan 2002 för att uppmana åkarna till att bosätta sig på samma plats. Istället för att bara samlas en vecka per månad på läger så ville vi hålla gruppen samlad fyra veckor per månad. Idag har vi skidskyttet som ett gott exempel, de jobbar ihop och håller sig samlade i Östersund året runt och når stora framgångar. Med elitmiljöerna får vi bättre tryck på ett fåtal ställen.

Skribent: Mattias Bångman
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info