Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån Andreas Domeij och Ida Ingemarsdotter.

Utökade resurser till elitmiljöerna

15 JUN 2021 09:38
Inför kommande säsong växlar de upp: Ida Ingemarsdotter och Andreas Domeij, tränare för Team Svenska Spel och Team Svenska Spel Juniorlandslaget, får nu ännu mer tid att ge bättre möjligheter till de aktiva.
  • Skapad: 15 JUN 2021 09:38

Med flera timmar kan de båda ta ett större ansvar för lagen och elitmiljöerna i Falun, Östersund och Umeå. En satsning som möjliggörs genom de bidrag som förbundet fått från Riksidrottsförbundet och det fortsatta stödet från Svenska Spel.

Efter säsongen 2018/2019 bestämde sig Ida Ingemarsdotter för att elitkarriären var över för hennes del, men klev då direkt in som tränare för Team Svenska Spel. Till den kommande säsongen får alltså Ingemarsdotter ett utökat ansvar som samordnare och tränare för Team Svenska Spel på heltid. Samtidigt växlar även Anderas Domeij upp sitt engagemang från halvtid till heltid.
– Det känns som en riktigt bra möjlighet att få lägga ännu mer tid på detta. Nu får vi en bättre kontinuitet och vi kan följa upp varje åkare ännu bättre, säger Ida Ingemarsdotter.

Andreas Domeij bär ansvaret för Team Svenska Spel juniorlandslaget och kommer också att ha tät kontakt med skidgymnasierna. 

– Den här satsningen känns helt rätt. Nu kan vi hålla en än mer tydlig röd tråd i progressionen från A-laget ner i juniorlandslaget, säger Andreas och fortsätter:
– Jag har under våren hunnit med att besöka några skidgymnasier, där jag verkligen har fått möjligheten att få träffa många duktiga och lovande skidåkare. Att få en relation med åkarna och se dem i deras egen miljö känns väldigt utvecklande och roligt, att dessutom få bygga relationer med tränarna känns otroligt viktigt. Vi har alla samma mål; att utveckla svensk skidåkning och få fler som vill åka skidor på elitnivå. Juniorerna är nästa generations medaljörer på VM och OS, så de är otroligt viktiga för svensk skidåknings framtid.

Förbundets tre elitmiljöer utvecklades i början av 2020 tillsammans med orterna Falun, Östersund och Umeå. Syftet var och är att erbjuda tränarresurser för de som vill fortsätta sin elitsatsning i kombination med studier. På de olika orterna samlas aktiva från våra landslagsgrupperingar och tränare tillsammans med åkare som är utanför verksamheten. Något som sporrar fler till att fortsätta träna på hög nivå.

– Du behöver alltså inte vara en del av ett landslag för att kunna ta del av de träningar och aktiviteter som genomförs på orterna, men du måste ha antagits till någon av elitprogrammen på respektive ort, förklarar Anderas Domeij som spenderar halva sin tid som tränarresurs i Umeå.

För de uttagna väntar nu en sommar där träningen främst bedrivs på hemmaplan, men lagen kommer också åka på några läger. En av sommarens höjdpunkter blir Trollhättan Action Week, där A-laget och Team BAUHAUS kommer att tävla på rullskidor tillsammans med många från Team Svenska Spel, något som Ida Ingemarsdotter ser som positivt att sparra även på sommaren.

– Det blir kul för de aktiva att få mäta sig mot de allra bästa i A-laget och Team BAUHAUS. Tävling är den bästa träningen, säger Ida och tillägger att hon hoppas få se många aktiva från Team Svenska Spel i Trollhättan i slutet av augusti.

Team Svenska Spel 2020/2021

Skribent: Lukas Johansson
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info