Hoppa till sidans innehåll

Nio talanger uttagna till Team Svenska Spel

17 MAJ 2022 12:15
Svenska Skidförbundet presenterar tillsammans med Svenska Spel nio talangfulla längdåkare som är uttagna till Team Svenska Spel inför säsong 2022/2023.
  • Skapad: 17 MAJ 2022 12:15

Svenska Skidförbundet längd och Svenska Spel har sedan tre år tillbaka en gemensam satsning på Team Svenska Spel. Initiativet har varit mycket framgångsrikt och lett till flera medaljer på junior- och U23-VM. Totalt sex av tio åkare som nu blivit uttagna till Team BAUHAUS har tidigare varit en del av Team Svenska Spel, bland andra Leo Johansson, George Ersson och Moa Hansson.  

Läs mer: Laguttagning för A-landslaget och Team BAUHAUS.

Satsningarna på Team Svenska Spel och Team Svenska Spel Juniorlandslaget är delar i ett långsiktigt arbete för att stärka svensk längdskidåkning. Svenska Spel har som Sveriges största idrottssponsor, från gräsrot till elit, ett starkt band med Svenska Skidförbundet längd, och är huvudsponsor till förbundets hela verksamhet. De fortsätter nu sin satsning på utvecklingslandslag och framtidens mästerskapsåkare. 

– Det är med glädje vi nu kan presentera årets Team Svenska Spel. Talangutveckling ligger oss varmt om hjärtat och vi är väldigt stolta över den utveckling som åkarna har stått för de senaste åren. Nu ser vi fram emot en ny spännande säsong där det ska bli mycket intressant att följa de åkare som i dag blivit uttagna till vårt team, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef på Svenska Spel.

Nio aktiva är uttagna – en blandning av bekanta och nya ansikten.  

– Team Svenska Spel-gänget är laddade för en ny träningssäsong där fokus fortsatt är att driva utveckling och träning i våra elitmiljöer samt några extra russin där hela gruppen från de olika orterna träffas och sparrar varandra, säger Ida Ingemarsdotter, landslagstränare för Team Svenska Spel. 

Måns Skoglund, Ingrid Hallqvist och Carl Rune är tre nytillskott i truppen. Måns Skoglund, som bland annat avslutade säsongen med en totalvinst i juniorcupen, tar nu steget upp från juniorlandslaget. Ingrid Hallqvist och Carl Rune debuterar i landslagssammanhang. 

– Det ska bli spännande och följa dessa individer i deras fortsatta utveckling i skidspåret, de har tagit tydliga kliv den gångna säsongen, säger Ida Ingemarsdotter. 

Team Svenska Spels elitmiljöer bedrivs på studieorterna Östersund, Umeå och Falun. Totalt är närmare 60 längdskidåkare som är kopplade till upplägget och kan ta del av träningsmiljön – och Team Svenska Spel är den grupp som får ta del av en extra satsning i form av läger och extra support.  

Det rör sig om nio aktiva – sex herrar och tre damer. En fördelning som beror på att dam- och herrplatser sprids över hela landslagstruppen med de andra lagen inräknade. Laget har blivit en grogrund för aktiva där många tar ett steg vidare upp mot Team BAUHAUS och A-landslag. Några goda exempel är Linn Svahn, Johanna Hagström, Emma Ribom och William Poromaa som alla startat sin karriär med Team Svenska Spel. 

– Elitmiljöerna gör det möjligt för oss att samordna resurserna och den vardagliga träningsverksamheten för en stor mängd aktiva som kan utvecklas tillsammans. Det är något vi kommer att fortsätta satsa på och finns också med i vår långsiktiga strategi, säger landslagschef Anders Byström.  

Och det är en stark kvartett som utgör navet av träningsverksamheten. Ida Ingemarsdotter, som är tillbaka i tjänst efter föräldraledighet, fortsätter som landslagstränare tillsammans med Mattias Nilsson, Linda Danvind Malm och Andreas Domeij. Domeij har även ansvar för Team Svenska Spel Juniorlandslaget, som presenteras 20 maj. 

– Vi har de senaste säsongerna lagt en väldigt bra grund och fått till en framgångsrik verksamhet i våra elitmiljöer. Glädjande är att vi också får långsiktighet i tränarstaben där de tränare som arbetat i elitmiljöerna de sista två åren fortsätter, avslutar Anders Byström.  

Team Svenska Spel 
Jenny Solin, Sollefteå Skidor IF 
Ingrid Hallquist, Åsarna IK 
Elina Rönnlund, IFK Umeå 
Gustaf Berglund, IFK Mora 
Emil Danielsson, Högbo GIF 
Truls Gisselman, Rehns BK 
Gustav Kvarnbrink, Åsarna IK 
Carl Rune, Täby IS SK 
Måns Skoglund, Täby IS SK   
 
 
Team Svenska Spel Juniorlandslaget presenteras 20 maj. 

Skribent: Astri Lindbäck
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info