Hoppa till sidans innehåll
Foto: Svenska skidförbundet

Nya skidcoacher certifierade

17 FEB 2022 14:50
Intresset att coacha längdskidåkande motionärer är fortsatt högt! Svenska skidförbundet utbildar årligen skidcoacher verksamma både i förening och privat regi. Nu har årets kursomgång skidcoacher certifierats och fått sina diplom!
  • Uppdaterad: 17 FEB 2022 14:50

Den gångna helgen avslutades årets kursomgång av skidcoachutbildningen i Falun. Helgens huvudinnehåll bestod av praktisk certifiering, där deltagarna individuellt fick visa sina kunskaper i sin blivande roll som skidcoach. På plats fanns ett gäng ivriga ”kunder” i form av motionärer, hungriga på en gratislektion i skidteknik. Motionärerna uttryckte efteråt stor uppskattning och många fick nog uppleva träningsvärk i muskler som de inte visste att de hade!

– Det har varit en fantastisk härlig kursomgång och grupp att följa. Alla har varit engagerade och ivrigt delat med sig till varandra, precis som vi önskar att utbildningsklimatet ska vara hos oss, säger Annika Zell, kursansvarig för Skidcoachutbildningen hos SSF.

Skidcoachutbildningen omfattar totalt 55 utbildningstimmar och sker genom både digitala och fysiska träffar. Det huvudsakliga innehållet är skidteknik och pedagogik i både klassiskt och skejt, barmarksträning och träningsplanering. Utbildningens mål är att deltagarna efter utbildningen ska känna sig trygga att instruera motionärer och få dem att växa i sin skidåkning.

 Magnus Forsling från Sigtuna, en av de nyexaminerade skidcoacherna berättar:
– Höjdpunkten på utbildningen var praktiken när det var dags att prova övningar i verkligheten med en adept. Från att adepten till en början tyckte att "stakning med frånskjut är inget för mig så den skippar vi" till att sista lektionen säga att "fasen vad fort det går när jag gör rätt, kanon!" 

Ida Semrén, kursdeltagare från Gällivare, fortsätter:
– Det bästa med utbildningen har varit att få ta del av all pedagogisk kunskap som våra utbildare besitter. Att kunna åka skidor och att kunna lära ut det är två skilda saker, och under utbildningen har de förmedlat många bra verktyg för hur man lär ut skidteknik och leder olika typer av grupper. Jag har också fått nya ord och uttryck för den kunskap jag hade sedan tidigare, och kunnat länka ihop mina kunskaper på ett nytt sätt!

För att vara behörig att söka till skidcoachutbildningen ska du vara trygg på längdskidor och behärska de båda delteknikerna klassiskt och skejt. Du bör även ha ett intresse och fallenhet för ledarskap och pedagogik. Du ska även ha genomfört Svenska skidförbundets Introduktionsutbildning för längdskidåkning.

Nästa kursomgång av Skidcoachutbildningen startar preliminärt första helgen i oktober i samband med Svenska skidförbundets nationella utbildningshelg för längdskidor.

Läs mer om skidcoachutbildningen här (länk).

Skribent: Anna Norman
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info