Hoppa till sidans innehåll

Virtuell ledsagning nu verklighet

08 MAR 2022 07:25
I flera års tid har det pratats om virtuell ledsagning, där man som person med synnedsättning kan få ledsagning utan hjälp av en personlig ledsagare. Nu är det möjligt!
  • Uppdaterad: 08 MAR 2022 07:25

Med teknikens hjälp kan vi utveckla och berika vår tillvaro och inte minst tillgängliggöra möjligheter för fler. Men det tar ofta lång tid att gå från vision till verklighet, så har det också varit med virtuell ledsagning, där man länge pratat om möjligheten och förberett anläggningar inför kommande teknikutvecklingar. Nu börjar de tekniska lösningarna falla på plats och nu har världspremiären varit för personer med synnedsättning som för första gången har tävlat på skidor med virtuell ledsagning. 

Just denna lösning bygger på en gps-enhet med extremt hög precision. Skidspåret läses först in genom att spela in ett varv som referens och åkaren får sen återkoppling via bluetoothhörlurar. Så fort åkaren hamnar utanför referensspåret ges information om huruvida du ligger något till vänster eller till höger. Förvarningar om kurvor, nedförsbackar och spårsläpp kan också läggas in, eller den information som användaren önskar och behöver.

Olle Axelsson, som utvecklat systemet, förklarar att det fungerar lika bra för klassisk åkning som för skejt, man får bara anpassa typen av ledsagning efter åkstil. 

– Det är en fantastisk frihet att kunna åka själv utan att behöva vara så beroende av en annan person som åker bredvid säger Ida Östlund som har varit med och gett feedback från verkligt användande i skidspår och på löparbana. Framförallt öppnar den exakta ledsagningen upp möjligheter för mer självständig träning inom olika sporter och även för ledsagning utomhus i vardagen.

– Jag tror att det här ett hjälpmedel som kan hjälpa personer med synnedsättning, som idag är rädda för att gå ut, att verkligen komma ut och känna sig trygga, säger Ida. Att personer med synnedsättning ska ha tillgång till en virtuell ledsagning i aktiviteter som skidor, rullskidor och löpning, men även inom vardagen är självklart ett önskemål inför framtiden. 

Nu är systemet redo för användning för både träning och tävling. I den första tävlingen deltog fem personer med hel eller delvis synnedsättning i en öppen klass i Kimstadsloppet, Norrköping. Blandat med andra vuxna och barn i den öppna klassen skidade de valfri tävlingsdistans, vilket för deltagarna blev 5 km respektive 8,5 km. Stilen var valfri, klassisk teknik eller skejt. 

220310-Ida-Östlund-Olle-Axelsson-Kimstad-Skidcenter-Jonas-Braam-800-476.jpg

Olle Axelsson och Ida Östlund skiner ikapp i solen när de provåker skidspåren dagarna inför tävingspremiären med virtuell ledsagning. Ida, som är blind, åker spåret helt själv med hjälp av den virtuella ledsagningen, ett system som Olle utvecklat.

Pionjärerna i den första tävlingen var Ida Östlund (Stockholm), Håkan Axelsson (Borås), Ida Andrae (Norrköping), Johan Pettersson (Linköping) och Anne-Lie Telning (Stockholm). Med tanke på alla barn i spåret och premiärtävling så följde det med en funktionär på skidor med respektive åkare med virtuell ledsagning, men någon guidning i spåret behövdes ej. 

- Det är en revolution! Säger Håkan Axelsson glatt i en intervju efter målgång. Håkan som anlänt från Borås på tävlingsmorgonen fick en halvtimmes skejtandes runt spåren som övning i systemet innan starten gick. - Det är klart att det kommer att gå ännu bättre när man får öva och vänja sig vid ledsagningen ännu mer, men att det fungerar så här bra med så lite övning är otroligt bra!

Lika kort testperiod fick även Anne-Lie Telning, som fått höra om tävlingen bara dagarna innan och genast slängt sig på luren för att anmäla sig. Men att det var ett nytt sätt att ledas fram längs skidspåret märktes inte på Anne-Lie som bokstavligen flög fram i spåret. På frågan från arrangören om de inte skulle vara med som ett lag i en 6-timmarstävling veckan efter blir Anne-Lie eld och lågor, innan hon kommer på att hon var uppbokad dagen för tävlingen. Men kanske nästa år?

Johan Pettersson spenderade längst tid i spåret, men var nog också nöjdast vid målgång. 8,5 km avklarade på egen hand när han åker skidor igen för första gången på 15 år!

 - Nästa gång måste jag vara tunnare klädd, konstaterar Johan efter att ha fått svettats rejält i den tjocka täckjackan under den gasande solen och den klarblå himmelen.   

Ida Andrae, boendes bara 5 kilometer från skidcentret, såg fram emot att nu i framtiden kunna åka iväg på skidtur helt själv utan hjälp från vänner. - Det blir ju perfekt, bara att ta färdtjänsten till skidcentret, knäppa på skidorna, åka och sen tillbaka med färdtjänst!

Alla på snö, och bli fler och bättre - det är några av ledorden inom Svenska Skidförbundet som går hand i hand med utvecklingen av virtuell ledsagning. 

En förutsättning för att erbjuda träning för alla, är att ha tillgång till olika hjälpmedel på anläggningar. Det bör vara lika naturligt att ha olika varianter av sit-skis, virtuell ledsagning, som att det finns låneskidor till barn och uthyrningsskidor till vuxna. Med små steg tar vi oss förhoppningsvis dit! 

Har du frågor om virtuell ledsagning, deltagande i tävlingen och prova-på, andra hjälpmedel eller andra anläggningsfrågor, kontakta anläggningskonsulent Jonas Braam på 0733-223222 eller This is a mailto link 

Skribent: Jonas Braam
E-post: This is a mailto link

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info