Hoppa till sidans innehåll

Alliansloppet bjöd på glädje för nyvunna rullskidentusiaster

13 SEP 2022 16:36
Svenska Skidförbundet har utbildat skidcoacher i flera år. Nu finns närmare 100 coacher spridda från norr till söder. Många med främsta uppgift att lära och leda de novisa och nyfikna in i skidornas värld.
  • Skapad: 13 SEP 2022 16:36

När ett lopp närmar sig infinner sig suget att delta. Alliansloppet var inget undantag.

– I min roll som Skidcoach och verksam i trakten av Trollhättan så uppstår det alltid ett sug av att åka Alliansloppet rullskidtävling oavsett hur stora förkunskaper man har. Ett par veckor innan Alliansloppet fick jag höra om en grupp tjejer som anmält sig till Alliansloppet, berättar Anders Zetterlund som är certifierad Skidcoach verksam i trakten runt Trollhättan.

Det visade sig att det var inte bara tjejer som ingick i gruppen utan även en del män hade antagit utmaningen att åka Alliansloppet när deras arbetsgivare uppmuntrade sin personal att delta. Anders Zetterlund passade på att träffa gruppen två veckor innan loppet för att ge tips och råd.

Balans och utförsåkning var moment som flera i gruppen ansåg vara de största utmaningarna. Sandra som tidigare varit aktiv inom fotboll är ändå positiv till rullskidåkningen;

– Även om det är svårt med balansen och att ta sig nerför så är det skonsam träning för mig. Det är träning för hela kroppen, säger Sandra som är en av tjejerna med i stort ingen erfarenhet från vare sig rullskidor eller längdskidor.

Gruppen samlas för träning med målet om att försöka genomföra loppet på bästa möjliga sätt och Anders hänger på dem under två pass. Det var en solig kväll vid Trollhättans kyrka när han träffar gänget som gör sitt bästa för att balansera livspusslet med jobb, familj, hem och hushåll samtidigt som de lär sig åka rullskidor.

Det blir en utmanande tur om 16 km. Enligt Anders rimligt och lagom;

– När vi åker på uppför den första branta backen alldeles efter start så hör jag tvivel från några av deltagarna. Undrar hur det kommer att vara på loppet? Kommer jag klara detta? Men vi åkt hela varvet. Det blev lite trix och tips man alla klarade utmaningen, berättar Anders.

Väl på tävlingsdagen var det både nervöst, spänt men också ivrigt. Anders var på plats. Fotograferade, lyssnade och peppade.

– Det var en fantastisk känsla att se dem åka i väg till starten. Där är utsikten fantastiskt, men jag funderade på om någon av de ens tänkte på det. Min känsla var att det som snurrade i huvudet var mer fokus på upplägg och genomförande, säger Anders.

Med olika förutsättningar och erfarenheter tog loppet olika lång tid för alla.

– För mig blev det ett nervöst väntande, fortsätter Anders. Men en efter en susade över mållinjen. Ingen hade ramlat och det blev känslosamt. Någon fällde en tår när familjen mötte upp efteråt. Det var fantastiskt att få vara en del av detta äventyr, avslutar Anders Zetterlund en extra stolt Skidcoach.

Skribent: Ulrika Sterner
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info