Hoppa till sidans innehåll

Äntligen – säsongspremiär!

24 NOV 2022 22:23
Med bara timmar kvar till internationell säsongspremiär i Ruka greppar längdchef Lars Öberg pennan och skriver ner sina mest aktuella tankar.
  • Uppdaterad: 24 NOV 2022 22:23

Den svenska säsongspremiären har genomförts i Bruksvallarna och nu väntar vi med spänning på världscupens premiärlopp i finska Ruka. Min reflektion är att resultaten i Bruksvallarna visar på att både etablerade åkare och en del nya namn ser ut att ha förberett sig väl inför konkurrensen som väntar på världscup och VM. 

Jag har uppmärksammat att det finnas behov av att, igen, förklara varför vår folkkära vintersport inte längre sänds på SVT. Svenska Skidförbundet får återkommande kritiska frågor om och slutsatser kring varför det ser ut som det gör från skidintresserade tv-tittare. Kritik som vi ser som obefogad och bygger på felaktig information. 

Bakgrund till hur det ser ut idag börjar för nästan 30 år sedan, år 1994. Detta var året då i princip alla länder i skidvärlden sålde sina tv-rättigheter, genom FIS, till företaget InFront. Syfte och målsättning var att samordna och sälja FIS-familjens skidgrenar till de TV-bolag som betalade bäst för att få sända FIS-familjens sporter. 

Under de år som följt har SVT återkommande lagt in det anbud som varit högst och följaktligen fått köpa rättigheten att sända längdskidornas världscuptävlingar i SVTs Vinterstudion. Ända fram till och med säsongen 2020/2021. 

Vid den senaste upphandlingen, år 2018, blev SVT för första gången omsprungna av en konkurrent, NENT-group, numera ViaPlay. NENT gick som vinnare ur förhandlingarna med rätten att TV-sända världscupen och VM i flera länder, däribland Sverige och Norge, fram t o m år 2025. 

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att SVT inte har värderat längdskidåkningens status och värde tillräckligt högt och därigenom förlorat rätten att sända tävlingarna i sina kanaler. 

Beslutet om vem som skulle få köpa TV-rättigheten till världscup och VM var och är inget som Svenska Skidförbundet har kunnat påverka. Den möjligheten försvann redan år 1994, då FIS engagerade Infront som säljbolag. 

Därför borde frågorna ställas till SVT. Varför valde SVT att inte prioritera längdskidåkning?  

Från TV till interna frågor.  

Under hösten har vi hela förbundet – alla 11 grenar påbörjat ett arbete för att utveckla ledarskap- och grupputveckling inom SSF. Målet är att göra bra medarbetare, ledare, tränare och chefer bättre och sträva efter att vidareutveckla vårt samlade ledarskap inom hela organisationen. Allt i syfte att leva upp till vår gemensamma värdegrund, Tydlighet – Öppenhet – Respekt som inbegriper både beteenden och handlingar. Ett utvecklingsarbete som aldrig tar slut och som ständigt kräver en individuell insats i fråga om handlingskraft, engagemang och kontinuitet. 

Allt gott och med förhoppning om en bra skidvinter! 

Skribent: Lars Öberg
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info