Hoppa till sidans innehåll

Barn och unga berättar vad som är bäst med att åka längdskidor

27 SEP 2022 20:58
Kompisar och tävla kommer högst upp bland barn och unga när de säger vad som är det bästa med längdskidåkning. Träna och glädje är också viktiga för att de ska vilja fortsätta med sin idrott.
  • Skapad: 27 SEP 2022 20:58

Svenska Skidförbundet vill att så många barn som möjligt ska hitta glädjen i att idrotta och åka längdskidor. Utgångspunkten i både RFs och Svenska Skidförbundets värdegrund – Skidor Vill - är glädje och gemenskap. Vi tror på att grunden i att idrotta är att du gillar det och tycker att det är roligt. För att motiveras över tid är det viktigt att känna glädje.  

Just nu pågår en tävlingsöversyn för barn- och ungdomsverksamheten och att involvera har varit centralt i arbetet. Genom individuella djupintervjuer, gruppsamtal och enkäter har totalt 320 barn svarat på frågan – om vad som är roligast/bäst med att åka längdskidor.  

Amanda Visek, som forskar vid Washington University har studerat mer ingående vad unga uppfattar som kul kopplat till idrott och hennes arbete finns att läsa korthet i rapporten FUN MAPS. Rapporten har utgjort en av utgångspunkterna när Svenska Skidförbundet ställde frågor till svenska barn och ungdomar om vad de anser är det roligaste/bästa med att åka längdskidor. 

– Det har varit så givande och intressant att få sitta ner och prata med våra unga skidåkare. Att få lyssna på deras kloka åsikter och få höra dem berätta om sina känslor. Det finns många saker vi vuxna tror oss veta, men som ibland inte stämmer och framför allt att barn och unga kan se så otroligt olika på samma sak, säger Jenny Limby, barn- och ungdomsansvarig, kort om sina upplevelser kring delaktighetsarbetet. 

Frågeställningen har gjorts öppen, och alla fick ange tre saker som de ansåg var det bästa/roligaste med skidåkning. Svaren har så klart skiftat men det som är tydligt är att få vara med kompisar och att det är så roligt kommer högst upp. Så här sammanfattas resultat av de svar vi fått in: 

37% Att träffa/vara med mina kompisar/träffa nya kompisar  

24% Alla roliga tävlingar/Att tävla 

13% Att träna/träningarna 

11% Det är så kul/Att ha roligt 

9% Att ta ut sig/att bli trött/att kämpa 

8% Att åka fort/fartkänslan/ 

6% Naturen/att få vara i friska luften/att det är utomhus 

Avsaknaden av att ha roligt lyfts ofta fram som orsak till att unga slutar med idrott. Forskning visar på att unga som känner delaktighet och möjlighet att påverka sin verksamhet stannar längre.  

Svenska Skidförbundet fortsätter det inledda delaktighetsarbetet och vi vill uppmuntra föreningar att hitta arbetssätt och rutiner för att regelbundet ta del av barn och ungas åsikter. Inte bara för att veta vad de tycker är roligt utan för att det är ett bra sätt att göra dem delaktiga.  

Glädje och delaktighet är en av huvudriktlinjerna i RF:s riktlinjer för barn- och ungdomsidrott. Svenska Skidförbundet utgår från samma riktlinjer och arbetar aktivt för att se över utbildningar, tävlingssystem, handlingsplaner och andra stödmaterial så de går i linje med riktlinjerna. 
 

Vid frågor och funderingar kontakta Jenny Limby, This is a mailto link 

Skribent: Jenny Limby
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info