Hoppa till sidans innehåll

Björn Sandström leder hållbarhetsarbetet för Smart Energy Cup

27 JAN 2022 10:49
Smart Energy Cup ska med datainsamling och rapport- och uppföljningsarbete resultera i att dess utsläpp av växthusgaser årligen minskar. Elitskidåkaren och hållbarhetskonsulten Björn Sandström leder arbetet med att samla in och analysera data.
  • Uppdaterad: 27 JAN 2022 10:49

Smart Energy Cup lanserades hösten 2021 med målbild att minimera cupens klimatpåverkan. Tidigt i processen  rekryterades Gidås Hållbarhetsbyrå, säte i Östersund, som tog fram ett verktyg för mätning av både arrangörernas-, klubbarnas och skidförbundets klimatpåverkan vid varje tävlingshelg. Ansvarig för Smart Energy Cup’s klimatarbete är elitskidåkaren Björn Sandström som parallellt med sin satsning utbildat sig till miljövetare och numera arbetar deltid på Gidås.

—Jag har bredvid mitt liv som skidåkare ett väldigt stort engagemang inom miljöfrågor. Att få forma arbetet med att skapa förutsättningar för utsläppsminskningar där jag har vuxit upp; på tävlingsarenorna, ute i skogarna och på elljusspåren - det är fantastiskt, säger Sandström.

Varje tävlingshelg fyller deltagande klubbar, arrangören och representanter från skidförbundet i ett formulär med parametrar såsom val av färdmedel, kost och boendelösning. Från säsongen 2021/2022 ska ett basvärde tas fram som sedan genom förbättrande åtgärder och aktiviteter, med guidning från Gidås Hållbarhetsbyrå, ska sänka utsläppen år för år.

—Det är verkligen strukturerat. Vi sammanställer och analyserar insamlad data, följer upp med lösningar och utvärderar hur stor effekten är.

Efter två helgers tävlande i Smart Energy Cup ser Sandström att gensvaret på initiativet har varit positivt. 

—Jag märker att allt fler av mina skidåkarkollegor ställer frågor och visar ett intresse. Dom vill ha tips på hur de ska anpassa sitt liv.

Hör Björn Sandström berätta mer om hans roll som hållbarhetskonsult i Smart Energy Cup:

Skribent: Mattias Bångman
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info