Hoppa till sidans innehåll

Blågula vägen - Utrustning och vallning

15 NOV 2022 08:29
Hur kan vi skapa förutsättningar att förenkla och avdramatisera utrustning och vallning för att ge fler möjlighet att uppleva skidglädje?
  • Uppdaterad: 15 NOV 2022 08:29

Utrustning och vallning är en naturlig del av längdskidåkning och genom information, riktlinjer och samarbeten får vi fler att upptäcka vår fantastiska idrott och ge alla en chans till utveckling! 
Vi vet att utrustning och vallning både kan skapa glädje och frustration. I Svenska skidförbundets utvecklingsmodell - Blågula vägen får ni i föreningen konkreta tips på hur ni tillsammans kan jobba och genom det förenkla.

Ett tips inför säsongen är att genomföra grundläggande vallakurser för både nya och gamla medlemmar i föreningen. Det skapar trygghet och erfarenhetsutbyte kring vallning och många inser förhoppningsvis att det inte behöver vara så komplicerat.   
Under vintern 2022/2023 kommer det dessutom att komma ut ett material som heter: Alla kan valla! - Ett material som föreningarna själva kan använda i sin verksamhet. Håll utkik!

Vi vill även poängtera att hur bra skidorna kommer att fungera beror till ca 70 % på skidans egenskaper, ca 20 % på struktur/belag och ca 10 % på vallning. I grunden handlar det alltså om att ha rätt utrustning som är anpassad för dig hellre än att utrustningen är ny. Ta hjälp av någon i föreningen, eller ställ frågor till en erfaren sporthandlare när det är dags att köpa utrustning. När du väljer skidor bör du i första hand anpassa efter din vikt och skidornas spann.

I riktlinjer för barn- och ungdomsverksamhet som framtagits av svenska skidförbundet finns rekommendationer och tips för utrustning och vallning. Många föreningar använder sig av den då de beskriver att de eftersträvar ett öppet klimat där de försöker hjälpa och stötta varandra både vid träning och tävling. Svenska skidförbundet har även sett att många arrangörer lämnar ut vallarekomendationer vid tävlingsarrangemang för att underlätta för föreningarna vid tävlingssammanhang.

Ett tips är att göra som Högbo GIF. De anordnade en familjeträning för alla sina träningsgrupper. Föräldrarna fick träna tillsammans med barnen samtidigt som det anordnades en bytardag/träff där man kunde passa på att hitta anpassad utrustning. Att göra det på det här sättet skapar en gemenskap och ett tillfälle där barn, föräldrar och ledare träffas och utbyter tips och erfarenher kring bla. utrustning.  
Senare i vinter kommer vi även att bjuda in till vallaträffar. Detta genomför vi regelbundet varje år för att förenkla och få så många om möjligt att känna sig trygga i vallasituationer, säger Linda Karlsson, ledare och representant i ungdomskommiten Högbo Gif.

- Under träningstillfället gjorde vi några olika stationer där föräldrarna fick prova på det vi gör under våra träningskvällar bla. skidgång, spänst och hinderbana mm.  På en station informerade vi även om våra kommande egna arrangemang. Tillfället att ha träning och bytarträff samtidigt var uppskattat av både ledare, barn och föräldrar berättar Camilla Nöjd, ledare i Högbo Gif.

Att ta del av goda exempel från er ute i föreningarna på bra arbetssätt kring vallning, utrustning och bytesdagar är fantastiskt, vilket gör att fler tycker att det blir enklare och roligare. Tveka inte att höra av er om ni vill dela med er.

Läs mer om utrustning och vallning på sidan 38–40 i Blågula vägen    
Läs mer om riktlijer för barn och ungdomsverksamhet Regler och riktlinjer för barn och ungdom

Frågor och funderingar kontakta våra längdkonsulenter.

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info