Hoppa till sidans innehåll

Ebba Andersson storvinnare under säsongens sista Smart Energy Cup – Modig och Westberg tar hem totalen

11 APR 2022 19:00
Smart Energy Cup avslutades under Skidfest i Sollefteå. En tävlingshelg där Ebba Andersson vann samtliga lopp. samt cupvinnarna korades med Lovisa Modig och Karl-Johan Westberg på topp.
  • Uppdaterad: 22 APR 2022 19:39

Sollefteå Skidor IF stod värd för helgens tävlingar och samlade skidsverige till Hallstaberget för att stänga säsongen för både Smart Energy Cup (seniorcupen) och Bauhause Cup (juniorcupen).  

Toppnamn som William Poromaa och Frida Karlsson uteblev på grund av återhämtning efter covid. Poromaa hoppade istället in som expertkommentator och Frida Karlsson testade på musikkarriär i form av sång i årets officiella skidfestlåt. 

Men i tävlingsspåret var det Ebba Anderssons skidor som sjöng. Piteå elit-åkaren visade redan första tävlingsdagen att hon var på hugget och slog till rejält och tog en överlägsen seger i finalen av sprinten. Hon gick i mål på en förstaplats framför tvåan Jenny Solin, Sollefteå Skidor IF och trean Moa Hansson, Falun Borlänge SK.  

På herrsidan var det Truls Gisselman, Rehns BK, som stod för segern i sprintfinalen.  Emil Danielsson, Högbo GIF, var klart snabbast i kvalet, och krigade till sig en femteplats i finalen.

– Den här segern betyder mycket. Det är ett kvitto på att man gör någonting rätt, säger han till Expressen efter målgång.  

Två blev Gustaf Berglund, IFK Mora SK, och trea Axel Aflodal, Offerdals SK. 

Dag två innebar 15 kilometer i fristil både för damer och herrar. Och det var Piteå elit som bjöd på uppvisning med trippel på herrsidan. Björn Sandström, som visat på fin form redan under SM-veckan i Piteå, vann 26 sekunder före klubbkamraten Johan Häggström. Trea blev Fredrik Andersson, som missade striden om andraplatsen efter en avslutande krasch i sista backen.  

– Det var jobbigt där ute. Jag försökte ta det lugnt de två första varven och kände att jag hade mycket energi på slutet. Det är jätteskönt att vinna, säger Björn Sandström efter målgång till Expressen. 
 
På damsidan var det Ebba Andersson som körde hem sin andra vinst för helgen, två minuter framför. 24-åringen var drygt två minuter före tvåan Moa Olsson, Falun Borlänge SK.  

En vinstmarginal som hon dubblade under söndagens jaktstart. Hon höll uppe farten i snöfallet och kunde säkra helgens tredje raka seger i Sollefteå, fem minuter och 56 sekunder före tvåa Moa Olsson. 

– Det känns bra. Jag hade en fin dag ute i spåret och bra skidor, så allt gick av sig själv, säger Andersson till Expressen efter målgång.  

Bakom Ebba Andersson tog Evelina Settlin farväl från skidsporten. Hudiksvallåkaren klättrade i jaktstarten och slutade femma i karriärens sista lopp. Strax bakom kom Lovisa Modig som avslutade starkt och kom i mål på en sjundeplats, vilket innebar totalseger i Smart Energy Cup, 13 poäng före Piteå elits Sofia Henriksson som blev fyra på jaktstarten. På herrsidan var det Karl-Johan Westberg som blev cupvinnare efter att ha tagit hem en fjärdeplats i jaktstarten. En jaktstart där ledaren Björn Sandström höll undan och tog helgens andra raka seger. Fredrik Andersson blev tvåa och Truls Gisselman knep tredjeplatsen efter att ha vunnit spurtstriden mot Karl-Johan Westberg. 

 

Totalen Smart Energy Cup 

Damer 
1. Lovisa Modig, Falun Borlänge SK, 424, 
2. Sofia Henriksson, Piteå elit SK, 411, 
3. Jenny Solin, Sollefteå Skidor IF, 361, 
4. Lisa Vinsa, Piteå elit SK, 350, 
5. Ingrid Hallqvist, Åsarna, 327 

Herrar 
1. Karl-Johan Westberg, Borås SK, 420, 
2. Björn Sandström, Piteå Elit SK, 331, 
3. Jonas Eriksson, IFK Mora SK, 314, 
4. Gustav Eriksson, IFK Mora SK, 297, 
5. Truls Gisselman, Rehns BK, 270
 

Se alla resultat här. 

Skribent: Astri Lindbäck
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info