Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: IFK Mora SK IFK Mora tog hem flest medaljer i JSM 2022 - guld i både dam- och herrstafetten.

Efterlängtat Junior-SM blev en solig och välarrangerad tillställning

14 MAR 2022 17:13
Åsarnas klassiska arena bjöd på drömlika spår som utmanade åkarna på många sätt. Veckan inleddes med en klassisk masstart och sprint. Efter en solig vilodag återstod ett distanslopp i fristil och JSM avslutades med lagstafetter.
  • Uppdaterad: 14 MAR 2022 17:13

För två år sedan fick junior-SM drastiskt avbrytas på grund av pandemin. I fjol blev arrangemanget inställt och nu när det äntligen var dags igen, föll allt på plats. Vädret, stämningen och banorna höll världsklass.

– Jag är glad att juniorerna har fått möjlighet att åka på dessa banor som både har historia bakom sig och ger dem en utmaning som man sällan möter vid andra tävlingar, summerade Karin Ersson, Svenska Skidförbundets nationella chef för längdskidor på lördagen.

Tävlingarna startartade på onsdagen med en klassisk masstart över 15 kilometer i klassen H19-20. Många höll hemmaåkaren Edvin Anger som favorit till segern och han infriade förväntningarna när han vann loppet 53,6 sekunder före Storvretas Gabriel Söderqvist. I den yngre damklassen som avgjordes på sträckan 10 kilometer. IFK Moras Nora Bråmer vann före Evelina Crusell från Skellefteå och lagkamraten Malin Oskarsson. I klassen H17-18 som tävlade på distansen 15 kilometer, segrade favoriten Elias Danielsson från Högbo IF, före förstaårsjunioren Hugo Nilsson från Hudiksvalls IF. På tredje plats kom Vårby IKs Carl Gustafsson. I den äldre damjuniorklassen var det stora avstånd. Märta Rosenberg, Duveds IF, visade på storform när hon tog hem segern före Strömnäs IFs Lisa Eriksson som var 49 sekunder efter Rosenberg. Tove Ericsson, Hudiksvalls IF, slutade trea.

Tidigt på torsdagsnatten drog legendaren Thomas Wassberg om spåren för sprint. Om inte solen lyste lika starkt denna dag så gjorde juniorerna det. Rafflande tävlingar från tidig morgon till sen eftermiddag.

 

Edvin Anger - trefaldig guldmedaljör på JSM 2022 i Åsarna

Segraren från masstarten i H19-20, Åsarnas Edvin Anger, utmanades av, Täby IS, Carl Rune som var snabbast i prologen. Men Anger fick sin revansch i finalen när han var först över mållinjen. Carl Rune tog sig in på en silverplats och Ludvig Berg från Rehns BK fick bronset. I damernas prolog visade de tre som var på pallen på onsdagen att de även bemästrade sprintbanan. Lisa Eriksson var snabbast i prologen och vann senare finalen före gårdagens guldmedaljör Märta Rosenberg. Den ett år yngre Tove Ericsson slutade återigen trea och fick därmed sin andra bronspeng.

I den yngre damklassen var Nora Bråmer snabbast i prologen men hon fick se sig slagen i finalen av Alva Isaksson från Sävast Ski Team IF, som tog hem guldet före Hallbys Ida Rosjö och Skellefteås Evelina Crusell. I herrar H17-18 hade Erik Bergström från Rehns BK snabbaste tid i prologen och det visade sig att han höll hela vägen igenom. Bergström tog hem guldet i finalen. IFK Moras Anton Grahn blev silvermedaljör och onsdagens guldmedaljör Elias Danielsson från Högbo fick nöja sig med brons.

Efter en vilodag på fredagen var det dags för distanslopp i fristil på lördagen och lagstafetter på söndagen. Vädret var fortsatt vackert och stämningen på Åsarnas stadion var härlig.

– Vi gläds åt fantastisk skidåkning samtidigt som hemska saker händer strax utanför Sveriges gränser och min känsla är att - ju mer som händer i världen desto viktigare blir det att samlas och genomföra arrangemang som dessa, säger Karin Ersson. Att få känna glädje, träffas och umgås i ett sammanhang som känns tryggt och normalt är viktigare än någonsin.

Först ut på lördagen var herrar i den yngre juniorklassen. De åkte två varv på den tuffa 5 kilometersbanan och det visade sig vara viktigt att kunna disponera krafterna till upploppet. Den som gjorde det bäst var Elias Danielsson från Högbo som därmed fick revansch på Hudiksvalls Hugo Nilsson och Rehns Erik Bergström, när han hade snabbaste tid över de 10 kilometrarna i fri stil.

Åsarnas Edvin Anger visade sig återigen oslagbar när han fullkomligt bombade iväg på de 10 kilometrarna. Siktet var bestämt på vinst och så blev det. Tredje raka guldet för Anger. Erik Larsson från IFK Moras slutade tvåa och belönades med silver före Axel Werner från IK Stern som fick bronsmedaljen.

Märta Rosenberg på väg mot toppen i lördagens fristilslopp

Efter herrarna var det dags för damerna att ta sig an den utmanande banan. Det var jämt både i den yngre och äldre klassen. Allra tuffast var det i D19-20. Märta Rosenberg utmanades av IFK Moras Sara Andersson. Det skilde endast 1,5 sekunder mellan de två. Märta Rosenberg var den snabbaste och tog därmed sin andra guldmedalj. Sara Andersson från IFK Mora tog silver. Lisa Eriksson från Strömnäs IF slutade trea. I den yngre damklassen gick guldet till IFK Moras Malin Oskarsson. Förstaårsjunioren, från Järpens SK, Sofia Pedersen tog hem silvret, före Nora Bråmer som tog brons.

Söndagstafetter i strålande sol – Mora oslagbara

De flesta verkade överens om att det bästa med ett SM är stafetter. Där slås åldersklasserna ihop och tävlar tillsammans mot varandra klubbvis.

Damernas bana var 3.3 kilometers medan herrarna körde två varv på en 2.5k- bana. Damerna var först ut och det blev en kamp inpå sista varvet. Märta Rosenberg utmärkte sig med en andra sträcka som var dagens snabbaste. Hennes insats tog laget från 9e plats till en andra plats som lagkompisen Lizzie Sonnefelt såg till att behålla hela vägen in i mål. Trea blev Järpens SK. Guldet gick till Moras första lag (Nora Bråmer, Malin Oskarsson och Sara Andersson) som tog hem segern i årets damstafett.

Herrarnas stafett visades sig bli lika spännande som damernas. Snabbast ut var Carl Rune från Täby IS första lag. På andra sträckan såg Edvin Anger, Åsarnas IK, till att ta över ledningen och med en sträcka kvar lyckades IFK Moras Erik Larsson ta sig först över mållinjen och säkra Moras andra guldmedalj för dagen, första sträckan kördes av Albin Augustsson och andra sträckan av Anton Grahn.

–  Från Svenska Skidförbundets vill jag rikta ett stort tack till Åsarna IK för ett fantastiskt arrangemang, tävlingarna höll lika hög klass som vädret. Jag vill också tacka alla klubbar och aktiva för fina insatser – framtiden ser ljus ut, vi har många talanger som är på gång och det finns säkert flera guldkorn som inte blommat ut ännu, avslutar Karin Ersson.

 

Resultatlistor – JSM 2022

Skribent: Ulrika Sterner
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
SvSpel_SoMe_Spons_316x103.jpg
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info