Hoppa till sidans innehåll
Fredrik Uusitalo och Emma Wikén blir tränare när Åsarna Ski Academy gör nystart

Emma Wikén och Fredrik Uusitalo klara för Åsarna Ski Acedemy

17 JUL 2022 16:55
Fredrik Uusitalo och Emma Wikén blir ansvariga tränare när Åsarna Ski Academy startar upp till hösten. Anmälan är fortsatt öppen.
  • Skapad: 17 JUL 2022 16:55

- Det här känns otroligt inspirerande med en hel bygd som lever och andas skidor och som tillsammans skapar nya förutsättningar för framtida skidåkare, säger Fredrik Uusitalo, längdskidtränare vid Åsarna Ski Academy.

I den anrika skidorten Åsarna startas återigen träningsverksamheten upp - Åsarna Ski Academy. Här ska idrottare som vill nå nationell och internationell elit kunna dra nytta av fördelarna med livet på en mindre ort och fokusera på personlig utveckling inom skidåkning. Åsarna Ski Academy passar idrottare som vill kombinera träning med studier eller arbete.

Fredrik Uusitalo och Emma Wikén delar på och kompletterar varandra i rollen som längdskidtränare vid Åsarna Ski Academy. Fredrik med ett stort engagemang för sporten och individen och därtill många års erfarenhet från både skiduniversitet och olika landslagsuppdrag, senast ifrån parasporten och Emma som har en lång längdskidkarriär bakom sig där hon ingått i olika landslag under många år. Hon har deltagit i både OS och VM, med ett OS-guld i stafett från 2014 som främsta merit. Åsarna Ski Academy och Fjällgymnasiet i Bergs kommun har nu förmånen att kunna dela på Emmas tid, då hon from i höst kommer jobba deltid på Fjällgymnasiet.

Erfarne Thomas ”Thompa” Ericson axlar rollen som alpintränare

Jens Burman, Landslagsåkare, Svenska längdlandslaget:

”I Åsarna finns tillgång och närhet till allt det jag behöver för att hålla på med det jag gör. Det finns bra förutsättningar för träningen året runt, skidspår, fina löp- och cykelstigar i skogen och på fjället."

Kombinera längdskidträning med studier och jobb

Åsarna Ski Academy blir en träningsverksamhet för vidare satsning inom både alpint och längdskidåkning. Idrottaren får dra nytta av fördelarna med livet på en mindre ort och fokusera på personlig utveckling inom skidåkning. Verksamheten ger idrottaren rätt förutsättningar för att växa inom sporten och utmana sina gränser, tillsammans med kompetenta tränare och likasinnade träningskamrater.

Ketty Engrund är projektledare för Åsarna Ski Academy:

- Anmälan är öppen och det finns möjlighet för fler att söka. Vi har plats för ett tio-tal i respektive idrott och ser gärna att fler tjejer söker. Vi vill, om möjligt, att grupperna fördelas så jämt som möjligt mellan damer och herrar. Antagnings-processen är igång och samtal med sökande kommer att nu att påbörjas”, säger Ketty Engrund, projektledare Åsarna Ski Academy.

För närmare tio år sedan genomfördes projektet Åsarna Ski Academy, då som en träningsmiljö för längdskidåkning. Verksamheten tvingades lägga ner efter projektslut då det saknades en stark huvudman som kunde driva och förvalta verksamheten vidare ur ett hållbart och långsiktigt perspektiv. Nu finns en ännu större efterfrågan och ett uppdämt behov av att återuppta verksamheten och det även inom den alpina idrotten.

Är du intresserad av att kombinera längdskidåkning med jobb eller studier? Anmälan är fortfarande öppen! 

Länk till ansökan

 

Skribent: Ulrika Sterner
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info