Hoppa till sidans innehåll

Final av sommarens SM-tävlingar i Storvreta

13 SEP 2022 13:38
I helgen genomfördes SM-avslutning i rullskidor på LPR Arena i Storvreta. Storvreta IK debuterade som SM-arrangör och bjöd på spännande tävlingar i allt från ungdom till master-klasserna.
  • Uppdaterad: 13 SEP 2022 13:38

Intresset att tävla på rullskidor växer – vilket SM avslutningen i Storvreta var ett bevis på med över 200 starter under två fullspäckade tävlingsdagar. Efter SM-tävlingarna i Linköping tidigare i sommar, där endast seniorer tävlar, så är SM-avslutningen traditionellt tävlingar där övriga ålderskategorier står i fokus. 

Totalt under helgen korades 26 svenska mästare i ungdom, junior, senior och master-klasserna. 

Lördagen bjöd på individuell distans i fri teknik på ett underhållande 5 km-varv där halva varvet åktes på multibanan på LPR arena och andra halvan av varvet i samhället på cykelvägar och gator. På förmiddagen tävlade de yngre ungdomarna 11–14 år som inte hade SM-status på sina klasser men noterbart är att många tog chansen att prova på att tävla, något som bådar gott inför framtiden.  

Resultat ungdomsklasser 

Därefter var det dags att tävla om SM-medaljerna och det blev en spännande eftermiddag. 

Bland seniorerna tog Hugo Sjögren, Ulricehamns IF, sitt första SM-guld med bred marginal före Erik Fransson, Borås SK och Måns Sunesson, Sellnäs IF. Bland damseniorerna korades ingen mästare då inga damer kom till start. 

Bland juniorerna så tog Viktor Norberg, Falu IK och Molly Furunäs, IFK Grängesberg guld.  

Resultat SM individuell distans

Tävlingshelgen avslutades på söndagen med långa distanser och masstart i den klassiska tekniken. Banan som mätte 21 kilometer sträckte sig runt i det småkuperade uppländska landskapet kring Storvreta samhälle där de olika klasserna åkte ett eller två varv. 

Klasserna som åkte 42 km var även seedningsgrundande för Vasaloppet. 

I damklassen blev det en kamp om guldet ända fram till mållinjen när Ida Palmberg, Högbo GIF, tog guld före rutinerade Olivia Hansson, Karlslunds IF. Bronset gick till en besviken Linnea Johansson, Linköpings SK, som oturligt bröt staven precis när spurten drogs upp. 

Herrklassen blev en uppvisning i taktisk skidåkning mellan Jonathan Hedbys från arrangerande Storvreta IK och Andreas Svensson, Ulricehamns IF. Duon fick en tidig ledning som växte undan för undan genom ett gott samarbete. Detta gjorde att de kunde kosta på sig att spela ett riktigt taktikspel sista kilometrarna där det länge gick riktigt långsamt när bägge försökte skapa sig en bra position. Med ca. 1 km kvar till mål så gjorde Svensson ett rejält ryck i en av banans längsta backar och fick där en lucka som höll hela vägen in till mål. Uppgörelsen om bronset blev en spurtstrid i den klunga som hela tiden jagat tätduon och där knep Hugo Sjögren sin andra medalj för helgen. 

I damernas juniorklass så vann Tova Andersson, Östersunds Skidlöpareklubb. En riktig revansch för jämtlandsåkaren som hade en strulig tävling dagen före. I herrklassen upprepade Viktor Norberg, Falu IK, sin bedrift från gårdagen när han i en tät spurt fick fram tån längst. 

Resultat SM masstart lång bana.

När nu sommarens huvudtävlingar är avslutade är SM-statistiken komplett. Vill du veta mer om SSFs SM-historia? Läs mer om historik och statistik här.  

Som traditionen bjuder så avtackades Storvreta IK för sina insatser som SM-arrangör genom att tilldelas SSFs arrangörsutmärkelse i kristall vid den avslutande prisceremonin. 

Skribent: Astri Lindbäck
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info