Hoppa till sidans innehåll
Foto: LINNEA RHEBORG

FIS styrelse avser att fullfölja fluorförbud

13 APR 2022 13:13
Internationella Skidförbundets FIS, styrelse avser att fullfölja införandet av totalt fluorförbud med start säsongen 2022/2023. En ny testmetod har tagits fram som ska garantera rättvisa, fluorfria, tävlingar.
  • Uppdaterad: 13 APR 2022 13:59

Efter omfattande tester avser FIS styrelse att fullfölja det planerade totalförbudet mot fluorvalla med start vintersäsongen 2022/-23. Sedan föregående säsong har vissa flourvallor varit förbjudna av FIS och Internationella Skidskytteförbundet, IBU, enligt ett beslut från 2019. Nu meddelar alltså FIS styrelse att de har för avsikt att fullborda planen om ett totalförbud.

Målsättningen har varit att helt förbjuda fluorvalla till kommande säsong men tillförlitlig testapparatur saknades. Nu har dock Bruker, som är en ledande tillverkare av högkvalitativa vetenskapliga testningssystem och som arbetat nära IBU i frågan, utformat Alpha II som är ett tillförlitligt instrument för att säkerställa fluorfria tävlingar. Alpha II kommer att användas för att garantera rättvisa tävlingar. 

Anledningen till förbudet är att fluorvalla innehåller PFAS-ämnen som inte bryts ned och är miljö- och hälsofarliga vid vallning, slipning, produktion och åkning. 

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info