Hoppa till sidans innehåll

Lyckad premiärsäsong för pistmaskinsutbildning längdskidspår

28 APR 2022 10:59
Nu kan vi summera säsongens nyhet inom Svenska Skidförbundet, pistmaskinsutbildning för längdskidspår. En sen länge efterfrågad kurs som blivit verklighet. Helhetsomdömet: Mycket bra, fortsätt i samma spår!
  • Skapad: 28 APR 2022 10:59

Efter ett års uppskjutning på grund av pandemirestriktioner så är nu premiärsäsongen av pistmaskinsutbildning för längdskidspår genomförd. En utbildning med fokus på tipsen och tricksen som hjälper dig som van  pistmaskinsförare att ta dig ytterligare ett steg längre. 

 - Även om alla önskar ännu mer maskintid så har vi lyckats att uttnyttja tiden under de här två kursdagarna närmast till max, säger Jonas Braam, anläggningskonsulent för längd- och rullskidor på Svenska Skidförbundet.  

Latti Östlund är pistmaskinsutbildaren med livslång erfarenhet från skidspårspreparering i Vålådalen, men också frekvent anlitad expert på den internationella scenen och stora tävlingar världen över.  

- Det gäller att få en känsla för snön. Har man den kan man känna ända ned till rumpan i stolsitsen när prepareringen blivit precis rätt för bästa slutresultat, förklarar Latti. 

Sen gäller det också att lära sig vad maskinen klarar av, likväl vad den inte mår bra av. - De flesta behöver lära sig att använda schaktbladet mer och fräsvalsen mindre fortsätter Latti. 

I den avslutande utvärderingen av kursen lyfter deltagarna den snökunskap de får med sig hem, inte bara behandlingen av snön med maskin utan allt från tillverkning av snö, dess omvandling med tid, saltning av snö och snölagring. Erik Melin Söderström är utbildaren i snöteori. - Snön är komplex och det är skillnad på natursnö och tillverkad snö. Jag ger en förklaring till hur valet av tillverkad snökvalitet och valet av tidpunkt för schaktning och spårpreparering påverkar slutresultatet. Inte bara för dagen, utan för hela säsongen, säger Erik. 

- Just detta har varit det extra utropstecknet för kursen, då jag (Jonas) ser ett tydligt förändrat beteende och val av strategi på många av de nyutbildade förarnas anläggningar. Att kunna komma hem med faktabaserad kunskap ger stor tyngd utifall det finns behov till förändringar för det bättre. Det tillsammans med delade erfarenheter från de andra deltagarna, som också lyfts fram i utvärderingen som extra värdefullt med kursen. 

Kurskonceptet har fallit väl ut och det har varit en mycket lyckad premiärsäsong. Med hjälp av urvärderingarna vässas upplägget ytterligare och till hösten är ambitionen att en kompletterande digital teoridel ska ge möjlighet till att utfärda förarbevis för pistmaskinspreparering av längdskidspår. 

Läs mer om pistmaskinsutbildningen för längdskidspår och om nästa säsongs tre utbildningstillfällen (begränsat antal platser) på länken Pistmaskinsutbildning

Har du frågor om pistmaskinsutbildningen eller andra anläggningsfrågor längd- och rullskidor, kontakta anläggningskonsulent Jonas Braam på telefon 0733-223222 eller mejl This is a mailto link

Skribent: Jonas Braam
E-post: This is a mailto link

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info