Hoppa till sidans innehåll

Målet är att få bort förbjuden fluorvalla

11 JAN 2022 16:46
Frågan om fluorvallade skidor har aktualiserats i samband med Skandinavisk Cup i Falun där det framkommit uppgifter om att förbjudna vallor med för hög PFOA-halt har förekommit.
  • Skapad: 11 JAN 2022 16:46

– Det är olyckligt att förbjudna vallor har använts i Falun i helgen. EU:s förordning, FIS-regelverk och Svenska skidförbundets riktlinje som kommunicerades innan säsongsstart är tydliga i att den typen av valla är förbjuden, säger Lars Öberg, längdchef på Svenska Skidförbundet. Vi förväntar oss att både föreningar, ledare och aktiva följer de regler som gäller, fortsätter Lars Öberg.

Inför säsongstart i november formulerades och kommunicerades riktlinjer gällande fluoranvändning. Riktlinjerna baserades på det EU:s förordning 2019/1021 som förbjuder användandet av skidvallor som innehåller ett PFOA-värde över 25 ppb. I samband med att det totala fluorförbudet sköts på framtiden undertecknade samtliga nationer som är medlemmar i det internationella Skidförbundet, FIS, ett samtycke om att inte använda de förbjudna produkterna.

– Att bryta mot dessa riktlinjer är inte bara ett regelbrott utan även ett övertramp på våra klimatmål, det tänjer även på de etiska regler och moraliska ansvar vi har för att säkerställa att vi om 20 år faktiskt kan arrangera skidtävlingar, säger Öberg.

Ren idrott handlar inte bara om antidoping utan även att man förhåller sig till gemensamma regler och riktlinjer som FIS föreskriver vilket omfattar alla grenar inom Svenska Skidförbundet.

– Vi inom Svenska Skidförbundet är tydliga med vad vi förväntar oss av klubbar och aktiva i när det gäller fluorfrågan. Men utifrån helgens uppgifter kan vi behöva säkerställa att alla inom våra idrotter vet vad som gäller, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör för Svenska Skidförbundet.

Nästa år är det troligt totalförbud mot allt fluor och det är också troligt att det kommer att komma sanktionsverktyg för tävlingsarrangörer som påträffar förbjudna produkter. Svenska Skidförbundet kommer fortsätta att förbereda föreningar och klubbar för det kommande fluorförbudet som väntas komma inför nästa säsong, dels genom dialog i de forum som förbundet har med också genom punktinsatser och regelbunden information i de kanaler som grenarna förfogar över.

Vallaproducenter har sedan juli 2020 slutat att producera produkter där PFOA-värdet överstiger 25 ppb. Är man som vallare i en förening osäker på vad produkterna innehåller rekommenderar Svenska Skidförbundet att man kontaktar vallaproducenten för att säkerställa att produkten är fri från förbjudna ämnen.

Läs gärna även artikeln där Petter Mylhback, längdlandslagets vallachef ger förklararingar kring riktlinjerna som gäller.

Skribent: Ulrika Sterner
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info