Hoppa till sidans innehåll

Medaljregn i ungdoms-OS för svenska längdtruppen

29 MAR 2022 17:07
Tre guld, tre silver och tre brons landade på svensk mark tillsammans med längdskidtruppen när ungdoms-OS i Vuokatti avslutades under helgen. Ett gäng som inte bara tar med sig många medaljer hem, utan även nya erfarenheter och inspiration.
  • Uppdaterad: 29 MAR 2022 17:07

Det blev ett imponerande medaljrekord för Sverige i finska Vuokatti och Europaungdoms-OS. Totalt tog den svenska truppen hem 13 medaljer  och där längdskidor som står för nio av alla pallplatser.

Med tre guld, tre silver och tre brons är detta både medaljrekord och ett kvitto på imponerande insats från de svenska ungdomarna.

Europaungdoms-OS främsta uppgift är att ge erfarenhet till unga aktiva att testa sig mot internationellt motstånd. SOK skickade ett ishockeylag med 20 flickor samt 19 aktiva i individuella idrotter till Vuokatti. Längdtruppen stod för åtta av dessa platser.

Det här är ett gäng som inte bara tar med sig många medaljer hem, utan även nya erfarenheter och inspiration, säger Martin Persson, ledare för svenska längdskidstruppen 

Redan första tävlingsdagen satte de aktiva ribban.  

I damernas 7,5 kilometer blev det seger och en stark andraplats till Sverige genom Lisa Eriksson och Tove Ericsson. Dessutom tog Elias Danielsson sitt första brons i pojkklassen. Vilket han senare under veckan upprepade i 7,5 kilometer i klassisk stil.

Även sprinten var lyckad med svensk guld och silver för tjejerna och brons för killarna. Det var fyra av svenskarna som tog sig till final, Elin Näslund och Tove Ericsson i flickornas tävling och Elias Danielsson och Ludvig Berg för killarna. Tove Ericsson tog sitt första mästerskapsguld och Elin Näslund och Ludvig Berg sina första medaljer.

Ungdoms-OS avslutades som det hela började på topp. Det mixade stafettlaget tog hem guldet framför Italien och Finland.

Den starka kvartetten utgjordes av Jens Junes, Tove Ericsson, Elias Danielsson och Lisa Eriksson.

Jens Junes körde en stabil startsträcka och växlade som fyra, drygt tio sekunder efter täten. Tove Ericsson på andra sträckan körde upp Sverige till andra plats och växlade sju sekunder bakom ledande Italien. Elias Danielsson närmade sig Italien på den tredje sträckan och skickade ut Lisa Eriksson drygt två sekunder bakom ledarlaget på den avslutande sträckan. Lisa gick snabbt ikapp italienskan och guldrycket kom innan halva sträckan var avklarad och gick i mål med en segermarginal på 15 sekunder, och en avslutande guldmedalj för Sverige. 

GULD 
Lisa Eriksson: 7,5 km (f) 
Tove Ericsson: Sprint (f) 
Jens Junes, Tove Ericsson, Elias Danielsson, Lisa Eriksson: Mixed stafett 

SILVER 
Tove Ericsson: 7,5 km (f) 
Lisa Eriksson: 5 km (k) 
Elin Näslund: Sprint (f) 

BRONS 
Ludvig Berg: Sprint (f) 
Elias Danielsson: 10 km (f) 
Elias Danielsson: 7,5 km (k) 

TOPP-8 placeringar 
4:a 
Tove Ericsson: 5 km (k) 
Elias Danielsson: Sprint (f) 

8:a 
Erica Lavén: Sprint (f) 

Skribent: Astri Lindbäck
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info