Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Medlemsantalet ökar på längd

23 MAR 2022 11:36
Minskningen av idrottsaktiviteter bland unga har talat sitt tydliga språk under pandemin. RF har rapporterat om att över en halv miljon färre idrottsaktiviteter och att mer än varannan idrottsförening är oroliga för framtiden.
  • Uppdaterad: 23 MAR 2022 11:36

Störst är oron för att tappa tonåringar. 

– Med dessa rapporter i bakhuvudet kändes det relevant att göra en halvtidsavstämning efter pandemin för att se hur det ser ut inom vår gren, säger Jenny Limby, Barn- och ungdomsansvarig på Svenska Skidförbundet, längd. 

Halvtidsavstämningen visar på att intresset för att träna längdskidor i förening har ökat under pandemin. Inte bara bland barn utan även bland ungdomar och unga vuxna, säger Limby.  

Ökningen är som störst bland tjejer i åldern 7-12 år. Procentuellt har vi ökat 6 % i den åldersgruppen. På killsidan i samma åldersgrupp är ökningen 3 %. I nästa åldersspann, 13-20 årär ökningen 5 % för både tjejer och killar.  

– Det är verkligen glädjande med tanke på att vi inledningsvis fick ställa in i stort sett all verksamhet det var så klart lika för alla idrotter, fortsätter Limby. Vi ser generellt att vi har haft en nätt tillströmning i stor sett varje år sedan 2017.  

När andra pandemiomgången tog fart hade vi turen att kunna fortsätta med träning samtidigt som förbundet hade stort fokus på att stötta föreningsverksamheten genom digitala utbildningar, webbinarier och utmaningar som kunde göras utan att samlas i stora grupper. Målsättningen var tydlig och det handlade om att motivera ungdomar att fortsätta träna fastän läger och tävlingar ställes in. 

– Vi arrangerade digitala utmaningar som Ski Team Summer och Winter Challenge, där våra landslagsåkare uppmuntrade barn och ungdomar att genomföra olika träningsmoment, berättar Limby. Samtidig var klubbar och föreningar kreativa och skapade möjligheter för att hålla igång verksamheten utifrån de regler som myndigheterna kommunicerade. Utan deras idoga arbete hade vi inte varit där vi är idag, avslutar Jenny Limby. 

Källa: Medlemsstatistik - aktiv idrott 

 

Skribent: Ulrika Sterner
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
SvSpel_SoMe_Spons_316x103.jpg
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info