Hoppa till sidans innehåll

Oskars udda metod för avslappning - Driver IT-tjänst

21 NOV 2022 18:59
Oskar Svensson står inför mästerskapssäsong. Under hösten har sprintstjärnan hittat en ny metod för avkoppling från träningsfokuset. —Jag har tillsammans med en kompis startat en IT-tjänst som hjälper klubbar med webblösningar, säger Svensson.
  • Uppdaterad: 21 NOV 2022 18:59

Med säsongen 2020/21 som det stora genombrottsåret, med två segrar i världscupen, har Oskar Svensson satt sig i världselitens respekt. 27-åringen som är bosatt i Östersund ser nu framemot en ny säsong med VM i Planica som den stora höjdpunkten.

Ett annorlunda vapen i uppladdningen in i mästerskapssäsongen är ett nystartat IT-företag som Svensson, tillsammans med vännen och skidskytten Johan Bergman, driver sedan ett par månader tillbaka. Klubbenonline heter satsningen som ska förenkla idrottsföreningars övergång till en ny webbsida när Rikidrottsförbundet från den sista december lägger ner den välanvända tjänsten Idrottonline.

—Engagemanget i Klubbenonline gör att tiden mellan träningarna känns mer meningsfull, det ger mig också ett totalt fokus på något som inte är skidåkning. Jag är övertygad om att det kan vara något positivt för mina prestationer i skidspåret, säger Svensson.

Tjänsten Klubbenonline tar med det innehåll som finns hos föreningars nuvarande Idrottonline-webbsida och flyttar allt till en ny webbsida, som föreningen kan fortsätta bedriva sin digitala verksamhet på.

Med en teknisk gymnasiebakgrund har Svensson i perioder hållit intresset uppe genom att bland annat jobba ett par timmar i veckan med webb-uppdrag åt en sponsor. Inom ramen för Klubbenonline är det kollegan Johan Bergman som bygger programvaran medan Svensson ser över användarvänlighet och kommunicerar med Sveriges olika specialidrottsförbund.

—Målsättningen med min uppgift är att det ska vara lika användarvänligt och enkelt att hantera som ett Word-dokument. Jag och Johan möttes genom gemensamt intresse för att spela musik. Sedan dess har många företagsidéer diskuterats men Klubbenonline är det första vi driver igenom hela vägen.

Oskar Svensson mötte kollegan Johan Bergman genom ett gemensamt intresse för musik.

Oskar Svensson mötte kollegan Johan Bergman genom ett gemensamt intresse för musiken.

Som elitåkare har Svensson, efter engagemanget i Klubbenonline, fått en ökad förståelse för att idrottsförbund runtom i Sverige gör mer än att tillrättalägga för landslagens prestationer.

—Som elitåkare har det varit intressant att få anledning att sätta sig in i föreningssverige genom Klubbenonline. Det är fantastiskt hur många sporter vi har i landet som är omslutna av enormt välorganiserade förbund som gör så otroligt mycket mer än det arbete med elitverksamheter som jag har insyn i. Det är många olika kugghjul som får en idrott att snurra runt.

Under hösten medger duon att stor del av den vakna tiden bredvid träningen har gått åt till företagsengagemanget. För Oskars del har det inneburit en positiv mental avlastning från livet som professionell längdskidåkare.

—De senaste månaderna har jag dragits med lite förkylningsbesvär. I de perioderna tror jag det är extra viktigt att ha något vid sidan av sporten som känns meningsfullt för att behålla balansen mentalt.

När säsongspremiären avgjordes i Bruksvallarna hade Svensson en tillräckligt bra och sjukdomsfri period i ryggen för att känna förväntan. Från tävlingarna tog Svensson med sig en andraplats i sprinten som bästa resultat.

—Jag ska kunna prestera hyfsat nu i inledning för att sedan börja leta VM-form efter jul, säger Svensson.

Skribent: Mattias Bångman
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info