Hoppa till sidans innehåll
Foto: KALLE PARKKINEN

Pallplats för William Poromaa i Lahtis

28 FEB 2022 12:58
William Poromaa avslutar världscuphelgen i Lahtis med en imponerande tredjeplats på 15 kilometer i klassisk stil. En placering som innebär 21-åringa Poromaas första pallplats på världscupen.
  • Uppdaterad: 01 MAR 2022 22:08

Frälsaren från Fränsta fortsätter att visa på den goda form han visade upp under OS i Peking. 21-åringen höll ett rasande tempo från start i runt den folkfyllda banan i finska Lahtis. Ett tempo som höll hela vägen till pallplats för Poromaa, som aldrig tidigare varit top-10 i världscupsammanhang. 

Även Jonas Eriksson imponerade från start, med en stenhård öppning. En insats som räckte till 17:e plats loppet och resulterade i Jonas första världscuppoäng. Calle Halfvarsson slutade på 21:a plats och kramade ome  

Den finska publiken, som är tillbaka efter lättade coronarestriktioner, jublade såklart lite extra för Iivo Niskanen, som i vanlig ordning bjöd på uppvisning i klassisk stil. Men vid 10 kilometer var Poromaa trea efter Johannes Hösflot Kläbo och Iivo Niskanen, men med Alexander Bolsjunov jagade tätt bakom. 

Poromaa gick i mål i ledning och fick inta ledartronen innan Niskanen, som stod för en dunderavslutning till publikens jubel, tog över ledningen från Poromaa med 18 sekunder. Det blev en nervös väntan i målfållan gällande andra- och tredjeplatsen som både Johannes Hösflot Kläbo och Alexander Bolsjunov jagade topplaceringar.  

Men William Poromaas insats höll mot Bolsjunov  som tröttnade rejält på slutet och missade pallen. Kläbo tog Poromaa med ynka fyra tiondelar och det blev därmed en tredjeplats som togs emot med lycka och jubel i målfållan.  

– Jag hade faktiskt inte någon koll på exakta tiderna vilket gjorde det än mer nervöst. En serviceman, som heter Mårten kom med en iPad och visade tiderna. Så när det blev klart så kramade jag honom för han var den första som jag fick tag på, säger William Poromaa till Aftonbladet efter målgång. 

Kampen om segern på damernas 10 kilometer i Lahtis blev en duell mellan Therese Johaug och Natalija Nepryajeva, där Johaug vann med bara en sekund ner till ryskan. 

Jonna Sundling blev fyra på tremilen på OS, var med i täten vid samtliga mellantider under loppet och slutade femma. Strax bakom kom Ebba Andersson på en sjätteplats. Moa Olsson var nia och Emma Ribom tia och Frida Karlsson på en 16:e plats. 

 
Resultat herrar: 15 km, klassisk stil, intervallstart

1. Iivo Niskanen, FIN 
2. Johannes Hösflot Kläbo, NOR 
3. William Porormaa, SWE 

...

17. Jonas Eriksson 
21. Calle Halfvarsson
36. Fredrik Andersson
44. Gustav Eriksson

Resultat damer: 10 km, klassisk stil, intervallstart

1. Therese Johaug, NOR
2. Natalija Nepryajeva, RUS
3. Krista Permakoski, FIN

...

5. Jonna Sundling
6. Ebba Andersson
9. Moa Olsson
10. Emma Ribom
16. Frida Karlsson

Skribent: Astri Lindbäck
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info