Hoppa till sidans innehåll

Sofia Henriksson och Hugo Jacobsson bästa svenskar i Skandinaviska Cupen

30 MAR 2022 10:58
I skuggan av världscup och nationella tävlingar hamnar ofta Skandinaviska Cupen i skymundan eftersom cupen kan vara svår att följa från tv-soffan. Men cupen är viktigt för de aktiva eftersom det ger möjlighet till att mäta sig internationellt.
  • Skapad: 30 MAR 2022 10:58

Årets cup har avgjort under fyra tävlingshelger där Beitostølen, Norge, var först ut i början av december, strax efter nyår avgjordes tävlingar i Falun, i februari stod Otepää, Estland, värd innan avslutningen på i Akureyri på Island nu i mars.

För det aktiva som inte blir uttagna till världcuptävling så är de Skandinaviska Cup-tävlingarna ett sätt att samla på erfarenheter som kommer med att tävla utomlands. De nordiska länderna har en bred topp vilket gör att tävlingar bjuder på bra motstånd. Tävlingen på hemmaplan var inget undantag. Det blev också en form av genrep för det svenska A-landslaget.

– Med inställda världscuptävlingar i Le Rousses och Planica före jul, var flera av världscupåkarna med och tävlade i Falun, säger Linda Danvind Malm. Samtidigt arrangerades årets andra Smart Energy Cup vilket gjorde att många svenskar kom till start. Det var riktigt bra stämning och tävlingarna höll hög klass i Falun, fortsätter Linda.

Resultatlistan talade sitt tydliga språk. Jonna Sundling, som var tillbaka efter skada, stod som segrare i tre lopp. Maja Dahlqvist blev 2a i sprinten och slutade 4a på 10 km K. På distansloppet 10 km K åkte Moa Olsson till sig en tredjeplats.

I Otepää, Estland i mitten av mars sken solen i kapp med Moa Lundgren och Johanna Hagström. De två meriterade åkarna presterade på topp både i sprint och distans. På herrsidan var det Jonas Eriksson som utmärkte sig, i ett riktigt tufft startfält, med en 2a plats i 15k, klassiskt.

Som avslutning på cupen stod Island värd för första gången.

– Island stod för första gången värd för Scandinaviska Cupen berättar Linda. Tyvärr fick första tävlingsdagen ställas in på grund av hård vind och dåligt väder. Det individuella distansloppet som skulle avgjorts på lördagen fick göra plats för sprinten som flyttats från fredagen, berättar Linda.

– I sprinten hade vi tre herrar och tre damer vidare till semifinal. Moa Hansson som var snabbast i prologen åkte starkt hela dagen och slutade på en fjärde plats.

Skandinaviska Cupen är avslutad och vi hyllar Sofia Henriksson, Piteå Elit, och Hugo Jacobsson, Falun Borlänge, som de främsta svenskarna i årets upplaga.

Slutställning i totalcupen går att finna här (länk)

Skribent: Ulrika Sterner
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info