Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån Simon Hastegård

Spårval, omkörning och möten

24 FEB 2022 00:04
Vad gäller egentligen för regler för positionering i skidspåret, finns det några? Det finns inga lagstadgade regler, men här kommer rekommenderade riktlinjer från Svenska Skidförbund som hjälper dig att göra rätt på skidturen.
  • Uppdaterad: 24 FEB 2022 00:04

Vad kom först, hönan eller ägget? Var börjar och slutar en ring? Vilken är högra respektive vänstra sidan av sängen? Ja, åsikterna går isär. Likaså gäller det åsikterna om vilket spår man ska ligga i, på vilken sida man ska köra om och åt vilket håll man ska väja åt vid ett möte i skidspåret. Men egentligen bör det i de flesta fall inte vara så svårt att göra rätt om man tänker logiskt i kombination med uppskyltad anläggningsspecifik information.

Åkriktning i rundspår

Åkriktningen är anläggningsspecifik och bestäms efter vad som passar bäst för varje enskild anläggning med hänsyn tagen till uppförs- och nedförsbackar, kurvor, anslutande spår och önskat flöde i spårsystemet. Medursriktning kan passa en anläggning medan motursriktning passar bättre för en annan. 

Ur-spår-regeln gäller ej, visa hänsyn

visa hänsyn till varandra, ur-spår-regeln gäller ej utanför tävling utan den som är snabbare är också den som går ur spår och kör om. På så sätt undviks många svåra situationer; den snabbare får helt enkelt se det som teknikträning att byta spår eller att gå ut i skejtbädden för att köra om. 

Scenarion för spårval och omkörning i rundspår:

Enkelspår och skejtbädd

Det enklaste och tydligaste scenariot. Spårvalet görs självklart i det enda spår som finns och omkörning görs in mot skejtbädden, oavsett om det är ett spår i medurs- eller motursriktning.

Dubbelspår och skejtbädd

Det ordinarie huvudspåret är det spår som är längst bort från skejtbädden, dvs det yttersta spåret. Omkörning görs i spåret närmast skejtbädden. Om även detta spår skulle vara upptaget pga en redan pågående omkörning så finns det då ytterligare möjlighet att köra om genom att gå in i skejtbädden likt det första scenariot. 

Två eller fler klassiska spår utan skejtbädd

Det klurigaste och mest otydliga scenariot. Detta är också anläggningsspecifikt för att anpassa på bästa sätt till varje enskild anläggning.

Om det är en rundslinga där vissa delar av slingan har mötande trafik är det naturliga att yttersta spåret är det ordinarie huvudspåret och resterande spår är omkörningsspår, dvs det vänstra spåret om slingan har en medursriktning och det högra spåret om slingan har en motursriktning. På så sätt sker möten oftast så långt ifrån varandra som möjligt.

Om det är en rundslinga som aldrig har möten så är det naturliga att det högra spåret är det ordinarie huvudspåret, på samma sätt som biltrafiken. 

Scenarion för spårval, omkörning och möten i dubbelriktade turspår:

Om det är två eller fler spår utan skejtbädd i ett turspår som går från A till B, eller för den delen från B till A så är det naturliga att det högra spåret i åkriktningen är det ordinarie huvudspåret. Omkörning görs då i det mötande spåret, men bara om det ej finns mötande för stunden. Detta harmoniserar mest med vårt agerande i övrig trafik, såsom när du åker bil på en smal grusväg, när du cyklar på en cykelväg, och när du går på en parkväg eller stig, i alla fallen håller du till höger. Därav håll till höger även i dubbelriktade skidspår!

På samma sätt gäller vid möte i ett enkelspår, håll till höger. Detta gäller bägge åkare! Hellre att bägge mötande åkare håller ut åt sitt höger och lämnar spåret fritt än att det blir ett missförstånd och frontalkrock.

Sammanfattning

Använd det klassiska spåret längst bort från skejtbädden som huvudspår och spåret närmast skejtbädden som omkörningsspår, håll till höger i dubbelriktade turspår och väj till höger vid möte i ett enkelspår, och framförallt visa hänsyn mot varandra - med dessa riktlinjer kommer du långt.

Har du anläggningsfrågror längd- eller rullskidor, kontakta anläggningskonsulent Jonas Braam, This is a mailto link telefon 0733-223222

Skribent: Jonas Braam
E-post: This is a mailto link

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info