Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: SSF Juniorlandskampen 2022 - Ett stolt gäng som åker hem med många medaljer och minnen.

Sveriges juniorer tog för sig i Norge

31 JAN 2022 17:25
I förra veckan samlades tolv av Sveriges främsta juniorer, födda 2005-2004, för att tävla i nordiska juniorlandslagskampen som avgjordes i norska Steinkjer.
  • Uppdaterad: 31 JAN 2022 17:25

Andreas Domeij, som ansvarar för Sveriges landslagsjuniorer kände sig trygg med uttagningen inför mästerskapet och skickade i väg de unga skidåkarna med uppmaningen om att våga ta för sig och njuta av stunden. Råden tog truppen till sig och uppgiften att representera Sverige tog de på allra största allvar.

De välkomnades av ihållande regn och stormvindar vilket gav extra utmaning både inför skidtester och den inledande tävlingsdagen. Fredagens sprint bestod av en bana som krävde både mod och list för att placera sig i de tuffa finalloppen. Som alltid i sprint gick det hett till. På damsidan lyckades Nora Bråmer, som även var snabbast i prologen, ta sig till final tillsammans med Alva Svahn. I finalen slutade Nora på tredje plats och Alva som sexa.

På herrsidan var Bosse Lövgren snabbaste svensk i prologen och hans övriga lagkompisar tog sig alla till finalheaten. Jonatan Lindberg och snabbe Bosse Lövgren tog sig hela vägen till finalen. Där var Jonathan snabbast av de båda, och slutade på andra plats. Bosse slutade sexa.

imageobgmf.png

       Nora Bråmer tar 3 plats i sprinten och Jonatan Lindberg en andra placering i sprinten. 

Svenska truppen som reste till Norge under ledning av Jörgen Brink, som till vardags arbetar som tränare på Sollefteå skidgymnasium och Lisbeth Larsson, från Gällivare skidgymnasium fick fina dagar tillsammans.

– En spännande och rolig helg, summerar Jörgen Brink. Vi har fina ungdomar som stöttar varandra och det var väldigt fin stämning i gruppen. Ett gäng som dessutom presterar på hög nivå, säger en imponerad Brink.

På lördagen stod distans i klassisk stil på programmet något som passade de svenska damerna. Erica Lavén som gick ut sist i startfältet tog sekund för sekund på de framförvarande åkarna och lyckades på sista kilometern lägga i en extra växel för att ta sig över mål som segrare före norska Eva Ingebrigtsen. På pallen fick hon sällskap Malin Oscarsson som slutade trea. Fredagens tvåa, Nora Bråmer, slutade fyra.

imagepjr4n.png

De svenska herrarna kunde inte rå på de nordiska konkurrenterna från Norge och Finland i distansloppet. Erik Bergström, femma, och Bosse Lövgren, sexa, var de som var närmast. Med resultatet i hand finns stora skäl till att vara stolta. Fyra herrar bland topp tio. Tre av dessa herrar är första års juniorer – först Erik Bergström som var närmast pallen men även Hugo Nilsson och Viking Olsson stod för fina prestationer när de slutade på nionde respektive tionde plats. 

image5b0jw.png

– Det är många som är lite extra nervösa och det är en liten utbildning och skaffa sig erfarenhet inför framtiden att vara med i lite större sammanhang för ungdomarna. Sammanfattningsvis väldigt roligt att se lagsammanhållningen och tacksamheten som de visade över att få vara med om detta, fortsätter Jörgen Brink.

Helgen avslutades med händelserika stafetter och vi fick ihop två kompletta och mycket kompetenta herrlag. På damsidan fick vi tyvärr bara fick ihop ett lag. Båda stafetterna var spännande och alla kämpade efter bästa förmåga hela vägen in i mål. 

– Herrarna gjorde sitt bästa för att äga pallen, med en andra och tredje placering var vi i alla fall flest svenskar där, hade det inte varit för ett fall skulle vi mycket väl kunnat stått överst säger Lisbet Larsson. På damsidan fick vårt första lag se sig besegrade av norskorna och kanske var det incidenten med en tappad skida på första sträckan som var påverkade slutresultatet, fortsätter Lisbet.  

– Vi tar två silver och ett brons i stafetterna med detta facit kunde vi åka hem med flaggan och stoltheten i topp, avslutar Lisbet Larsson

 

Resultat – Sprint, damer;

3) Nora Bråmer
6) Alva Svahn
7) Erica Lavén
9) Malin Oskarsson
16) Maja Axelsson
18) Alva Isaksson

Resultat – Sprint, herrar;

2) Jonathan Lindberg
6) Bosse Lövgren
7) Erik Bergström
9) Anton Grahn
20) Viking Olsson
24) Hugo Nilsson 

Resultat –5k klassisk stil, damer; 

1) Erica Lavén
3) Malin Oskarsson
4) Nora Bråmer 
12) Maja Axelsson
17) Alva Isaksson
19) Alva Svahn

Resultat – 10 k klassisk stil, herrar;

5) Erik Bergström
6) Bosse Lövgren
9) Hugo Nilsson
10) Viking Olsson
17) Jonathan Lindberg
- ) Anton Grahn

Resultat – 3x3 km, damer;

1) Norge lag 1
2) Sverige lag 1
3) Finland lag 1

Resultat –3x5 km, herrar;

1) Norge lag 1
2) Sverige lag 1
3) Sverige lag 2

Alla resultat från nordiska juniorlandslagskampen

Kommande internationella tävlingar / mästerskap för juniorer säsongen 2022 


22-27 feb Junior-VM i Lygna, Norge Födda 2005-2002 
20-25 mars Ungdoms-OS i Voukatti, Finland Födda 2004-2003 

Skribent: Ulrika Sterner
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
SvSpel_SoMe_Spons_316x103.jpg
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info