Hoppa till sidans innehåll

Trenden håller i sig - fler unga vill åka längdskidor

09 SEP 2022 15:22
Allt fler yngre barn har anslutit sig till föreningar och klubbar det senaste året. Intresset för längdskidor är fortsatt stort i alla åldrar och totalt har vi blivit 2 procent fler aktiva skidåkare jämfört med september 2021.
  • Skapad: 09 SEP 2022 15:22

Ungdomssidan växer och den yngsta gruppen 0–6 år sticker ut med en ökning om 15–20 % fler utövare det senaste året.

Under pandemin var oron för att tappa aktiva alltid närvarande. Störst var oron att tappa tonåringar. Svenska Skidförbundet har därför valt att göra halvårsavstämningar för att kunna följa utvecklingen inom längd. Redan i mars kunde vi se att intresset ökade. Nu den 1 september gjordes den årliga avstämningen som visar på att trenden håller i sig. Intresset för att träna längdskidor i förening växer. Totalt sett med 2 procent över alla åldrar. Som mest i åldersgrupperna 0–6 samt 7–12.

– Halvårsrapporten var positiv och gav oss arbetsro. Nu visar den årliga avstämningen att intresset för att träna längdskidor i förening fortsatt ökar berättar, Jenny Limby, Barn- och ungdomsansvarig på Svenska Skidförbundet, längd.

Idag har SSF längd närmare 65 000 personer som är anslutna till en förening eller klubb. Dryga tredjedelen av medlemmarna återfinns i åldersspannet 0–20 år.

Ökningen är som störst bland tjejer i åldern 7–12 år. Procentuellt har vi ökat 7 % i den åldersgruppen. På killsidan i samma åldersgrupp är ökningen 4 %. I nästa åldersspann, 13–20 år, är ökningen 3 % för både tjejer och killar. 

– Det är verkligen glädjande med tanke på att vi fick pausa så mycket verksamhet under pandemin, fortsätter Limby. Vi ser generellt att vi har haft en nätt tillströmning i stor sett varje år sedan 2017 och för våra klubbar och föreningar är det viktigt att tillväxten fortsatt är positiv. 

Pandemin har varit utvecklande för verksamheten. Vi har fått arbeta med nya verktyg för att motivera och engagera unga aktiva. Det har vi gjort bland annat med Summer Ski Summer Challenge och Stjärnjakten som fått ta större plats i våra sociala medier, säger Jenny.

Förbundet har, under de senaste åren, arbetat med att digitalisera utbildningar och även genomfört ett flertal webbinarier för att ge inspiration och kunskap till ideella ledare runt om i Skidsverige.

– Jag vill ge en stor applåd till alla klubbar och föreningar för att de har skapat möjligheter utifrån de förutsättningar som varit och jag hoppas att vi fortsatt kan vara kreativa tillsammans för att fortsätta få barn och ungdomar att ansluta sig till föreningsträningar framöver, avslutar Jenny Limby.

 

Källa: Medlemsstatistik - aktiv idrott

 

 

Skribent: Ulrika Sterner
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info