Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Undersökning visar att ungdomar som åker längdskidor mår bra

18 FEB 2022 12:00
För att få mer kunskap om Sveriges längdskidåkande ungdomar, vad de tycker om dagens tävlingsupplägg, hur de upplever träningsklimatet och hur de mår i största allmänhet har Svenska Skidförbundet genomfört en enkätundersökning.
  • Skapad: 18 FEB 2022 12:00

Enkäten är genomförd i samarbete med dr Erik Lundkvist vid Umeå universitet och professor Henrik Gustafsson vid Karlstads universitet. Utifrån enkätsvaren har en rapport sammanställts, rapporten beskriver vad ungdomar som är aktiva inom längdskidåkning tycker om sin idrott samt lite bredare frågor om psykisk hälsa, motivation, träningsklimat och intention att fortsätta med längdskidåkning.

Här kommer en sammanfattning av rapporten. Vill du ta del av hela rapporten så finns den här, länk

  • Generellt sett verkar skidåkande ungdomar må bra, dom brinner för sin idrott och upplever ett tilltalande träningsklimat. Ungdomarna känner sig sedda och hörda av sina tränare och ledare, vilket skapar ett fint och utvecklande klimat.
  • En liten del av urvalet visar dock att de mår lite sämre och någon enstaka visar viss risk för kliniska problem. Andra studier visar att det är normalt för en grupp ungdomar som är i en fas i livet då många olika saker händer. Vi vill dock understryka att det i denna ålder är viktigt att både föräldrar och ledare pratar med sina barn/idrottare om hur de mår. Var uppmärksam på individer som förändrar ett beteende eller visar signaler på att de mår sämre.
  • Gällande frågor om tävlingsupplägg ser vi inte några incitament för att göra några större förändringar. Ca 60% var nöjda med nuvarande tävlingsupplägg och ca 35% var varken nöjda eller missnöjda. Det som är viktigt gällande tävlingsupplägg är behovet av ett varierat tävlingsutbud. Kan vi erbjuda ett varierat tävlingsutbud skapar det förutsättningar för fler ungdomar att få åka det de gillar bäst, vilket ökar chansen till att fler fortsätter längre.
  • När det kommer till mångsidig träning är vi lite oroliga över att så få verkar kombinera sin skidåkning med en annan idrott under vintern. Ca 60% av ungdomarna höll bara på med en annan eller ingen annan idrott utöver längdskidor. För en långsiktigt framgångsrik karriär (i och utanför idrotten) är kombinationer av flera idrotter och även andra intressen något bra, som vi ser positivt på.
  • Resultaten visade i stor utsträckning att ungdomarna har motivation som är driven av självbestämmande beteenden (inre motivation), vilket är en bra grund till fortsatt idrottande hela livet.

Vi vill påminna om att den här insamlingen är gjord vid ett tillfälle och att det behövs mer kunskap för att dra större slutsatser. Därför har vi beslutat att fortsätta genomföra enkätundersökningen. Att göra det över tid innebär att vi får statistiskt säkrare resultat och kan följa utveckling och trender över tid.

Materialet i rapporten används i tävlingsöversynen för barn och ungdom som är påbörjad samt som diskussionsunderlag vid ledar- och tränarutbildningar. Vissa svar eller tendenser kan även på sikt bidra till andra insatser och fortsatt utvecklingsarbete,

I samband med årets ungdomscuper kommer en uppföljning av enkäten att skickas ut till de ungdomar som deltar.

Tack alla ungdomar och ledare som bidragit till denna undersökning och en stor eloge till alla ideella ledare som gör en grym insats. En insats som uppskattas av ungdomarna!

Vid frågor eller funderingar, kontakt någon av nedanstående
Lars Selin, This is a mailto link
Jenny Limby, This is a mailto link

Skribent: Jenny Limby
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
SvSpel_SoMe_Spons_316x103.jpg
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info