Hoppa till sidans innehåll

Ungdomarnas delaktighet - viktigt för Borås GIF´s utveckling!

21 JUN 2022 06:00
Det började med att sektionsstyrelsen inom Borås GIF 2016 kom fram till att …vi vill ha mer liv i stugan året runt! Sedan dess har föreningen gjort en häftig resa! Här får ni se hur viktiga ungdomarnas synpunkter varit i denna process!
  • Skapad: 21 JUN 2022 06:00

Sektionsstyrelsen som påbörjade detta ”nystartsarbete” kom fram till att de ville vara ”Borås mest uppskattade idrottsförening!” och de arbetade tillsammans fram en värdegrund. Värdegrunden består av en längre text men där de bärande ledorden blev ”Gemenskap – Glädje – Motion”. Dessa ledord kommuniceras också tydligt i alla sammanhang där föreningen syns. Exempelvis på kläder, tält, hemsida, facebook mm.

-Vår värdegrund har varit en stor styrka för oss! säger Jonas Peterson, numera ordförande för sektionen skidor-MTB-orientering.

-Det är en styrka dels när vi kommunicerar med externa partners, som arvsfonden, kommun, sponsorer men allra viktigast att vi ledare har en gemensam bas att stå på! Hur vill vi ha det i vår förening och vad står vi för?!

För att ta tillvara ungdomarnas funderingar och synpunkter på ett bra sätt startade man upp det som i föreningen kallas ”Ungdomsstyrelsen” 2018. Ungdomsstyrelsen bygger på frivillighet. De ungdomar som önskar stannar kvar efter träningen en gång i månaden och diskuterar verksamheten och anläggningen. Ungdomarna är allt emellan 6 till 18 år. Det finns alltid med någon vuxen för att stötta med lite frågor att ta upp till diskussion. Man började med Vilken är den bästa tävlingshelgen? Varför är den bäst? Hur är en bra skidträning? Hur är en bra cykelträning? etc.

Angående anläggningen i Knektås hade Ungdomsstyrelsen sedan ett ”Drömmöte”. Utifrån detta möte listades 21 punkter med drömmar och önskemål från deras sida. Det var padelbana, badstrand, rullskidbana, basketkorgar, kingrutor, 60m-bana mm mm. Hela 16 av dessa 21 punkter är verklighet redan idag! Å mer är på gång! Det senaste är att de blivit beviljade 4,6 miljoner kronor av Arvsfonden för att förverkliga en asfalterad pumptrack och en stak- och cykelstudio vid sin arena!

-Knektås har blivit ett riktigt ”hänga-ställe” för ungdomarna, det är ju riktigt kul att se! fortsätter Jonas Peterson.

Detta arbete har medfört en väldigt positiv utveckling av verksamheterna som håller till uppe i Knektås. Medlemsantalet har ökat från ca 100 till ca 450!

-En måndag med gemensam MTB-träning var vi 178 st! Antalet aktiva skidungdomar är ca 70-80 st! säger Jonas. -Dessutom är vi idag nästan 40 MTB-ledare och mer än 20 skidledare! Det är riktigt glädjande!

-Jag vill också nämna Funkisgruppen, fortsätter Jonas. – Det är träningen vi har en gång per vecka för ungdomar med olika funktionsvariationer - Det är SÅ MYCKET energi och rörelseglädje i detta så att man blir riktigt rörd…

2021 hölls ett uppföljande Strategimöte i hela föreningen. I detta arbete uppdaterade man bland annat värdegrunden och lade till formuleringen ”…för alla ambitioner genom hela livet”. En del av detta är att Borås GIF nu också har lagt en plan för hur man ska organisera sin verksamhet för de som vill satsa som juniorer och seniorer. Oavsett vilken ambition man har…

Är ni nyfikna att titta och läsa mer om Borås GIF´s verksamhet och anläggning,

gå in på hemsidan: https://www.borasgif.se/boras-gif-knektas/

eller facebook: https://www.facebook.com/borasgifknektas

 Gott jobbat Borås GIF!

Har ni i er förening gjort eller gör något som ni vill berätta om?
Hör av er till oss, så kanske just er insatts kommer med en annan gång!

Skribent: Robin Isbring
E-post: This is a mailto link

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info