Hoppa till sidans innehåll

Upplev sommarsverige på rullskidor

24 MAJ 2022 17:52
Rullskidträning har blivit alltmer populärt, som motionsform för både vuxna och ungdomar. I takt med att vintrarna blivit kortare och snöfattiga så har också rullskidor blivit ett viktigt komplement för att få en mer grennära skidträning.
  • Skapad: 24 MAJ 2022 17:52

Vill du i uppleva sommarsverige på rullskidor? Det finns otroligt många fina smultronställen att upptäcka. Under de senaste åren har det på flera ställen i Sverige dykt upp nya asfaltsslingor. På bilden ser ni slingan i Umeå som färdigställdes 2019.
I nedan länk hittar du en förteckning på varierande och säkra asfaltslingor som kanske just du vill testa på under sommarmånaderna. I förteckningen kan man enkelt läsa av ort, längd, svårighetsgrad och belysning.
https://www.skidor.com/globalassets/langdakning/dokument/anlaggning/rapporterutredningar/forteckning-over-befintliga-asfaltsslingor-i-sverige.pdf?w=900&h=900

Hur bör vi då introducera rullskidåkning för barn och ungdom? Vad bör man som tränare, förälder eller föreningsledare tänka på?

Under barnåren (upp till cirka 12 år) bör fokus vara att utveckla ett stort rörelseförråd. Träningen bör vara allsidig och domineras av koordinativa inslag såsom rytm, balans och snabbhet. Allmän styrketräning, rörlighetsövningar och annan typ av stationsträning med egen kroppsvikt.

Rullskidor kan ingå som introduktion för de yngre åldrarna i form av enstaka pass av ”prova på-karaktär”. Testa olika bromsövningar, slalombanor och andra teknikbanor som utmanar balans och koordination.
Huvudfokus bör vara att utveckla de fysiska egenskaperna som behövs för att bli en god idrottare: god uthållighet, snabbhet, spänst, allmän styrka/rörlighet och allsidighet. Knappt någon av dessa egenskaper tränas på rullskidor för barn och ungdomar i yngre åldrar. Rullskidor bör istället vara ett tillägg till den viktiga fysiska träningen under barmarksperioden. Självklart är det skillnad om du saknar snö på vintrarna, då blir rullskidträning en ersättning till skidåkning på snö.

Om ni i föreningen inte har tillgång till en asfaltslinga öva gärna rullskidåkning med barn och ungdom på större ytor så som parkeringsplatser, skolgårdar eller industriområden.
Svenska Skidförbundet (SSF) erbjuder ett material som gör att du på ett enkelt, roligt och inspirerande sätt kan utvecklas på rullskidor. I materialet som består av 7 st steg finns bla flera förslag på övningar samt korta praktiska filmer som du kan ha nytta av som ledare, förälder eller aktiv.
https://www.skidor.com/Grenar/langdakning/barnungdom/traningstips/traningrullskidor/    

Avslutningsvis vill vi på SSF skicka med en uppmaning:
Tänk på säkerheten och se till att ni alltid har hjälm, reflexväst, handskar, glasögon och vassa spetsar för säkrare åkning.  

Lycka till!

Skribent: Mattias Bångman
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info