Hoppa till sidans innehåll
Redo för start i XC Games club sprint

XC Games – ungdomstävling utformad utifrån ungdomars idéer

18 JAN 2022 08:48
I helgen anordnade Borås SK för tredje året tävlingen XC Games. XC Games är skapat utifrån idéer av föreningens ungdomar och innehåller tre olika tävlingsmoment med fokus på klubbkänsla, fart, äventyr och upplevelse – allt på en och samma dag.
  • Skapad: 18 JAN 2022 08:48

Starten för XC Games skedde i december 2017. Ett antal drivna ledare kände då att det var dags att erbjuda skidåkande barn och ungdomar lite nya former av tävlande. Målsättningen var redan från början att skapa en tävling utifrån barnens önskemål och behov.

Så under ett skidläger i Idre fick alla föreningens barn och ungdomar i uppdrag att fundera över hur de önskade att en skidtävling skulle se ut för att vara rolig och tilltalande. Vad ville just de ha och hur kunde en drömtävling se ut? 

Föreningen fick in massor av härliga förslag och utifrån dem skapades en ny skidtävling, en skidtävling som inte var lik något de tidigare arrangerat - XC games. 

I år kunde tävlingen glädjande nog arrangeras utifrån originaltanken med tre olika deltävlingar under en och samma dag - XCGames club sprint, XCGames endurance race och XCGames eventrace.  

  • XCGames club sprint
    En sprint på ca 300 meter där respektive förening startar samtidigt. Ett kul sätt att bygga på ”vi känslan” och visa upp sig för de andra föreningarna.
  • XCGames endurance race
    Ett distanslopp med masstart på "vanlig bana".
  • XCGames eventrace
    Skicross tävling som sker när mörkret lagt sig över skidstadion, i ljuset av eldar, marschaller, discolampor och med härlig musiken i högtalarna. 

Efter målgång summeras åkarnas insatser och ett vandringspris delas ut till "bästa förening" utifrån ett poängsystem där alla de olika deltävlingarna ingår. I år lyckades blev Borås GIF dra det längsta strået och ta hem segern.  

Nytt för i år var att arrangören även erbjöd en öppen klass för de som vill vara med utan tidtagning. Allt för att så många som möjligt ska inkluderas i gemenskapen kring en tävling. Mellan tävlingarna fanns även en aktivitet som gick ut på att kasta lasso på ett uppmonterade renhorn. Det var populärt! 

Nu när årets tävlingar summeras är arrangören riktigt nöjd och har fått mycket positiv feedback från deltagande föreningar. Så bara att ladda inför XC Games 2023! 

För mer information om tävlingen gå in på xcgames.se eller sök via Instagram, TikTok eller Facebook. 

XC Games är ett av leden i Borås Skidlöparklubbs arbete för att inspirera och motivera fler barn till längdskidåkning. Föreningen arbetar hårt för att så många barn som möjligt ska få chansen att lära sig åka skidor och utvecklas utifrån sina ambitioner. Lika viktigt är det att barnet utvecklas socialt och känner gemenskap med sina klubbkompisar.  För att det ideella arbetet ska fungera fokuserar föreningen även på att föräldrar ska lära känna varandra och känna delaktighet i klubben. 

Har även er förening något ni vill dela med er av?
Vår målsättning är att regelbundet dela inslag från Skidsverige
Skriv en grundtext och skicka med en bild, så kanske just ert inslag kommer med framöver.
Skicka till
Jenny Limby, This is a mailto link

Skribent: Jenny Limby
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info