Hoppa till sidans innehåll

Uttagningskriterier 2020/2021


Längdlandslagens uttagningskriterier till tävlingar under säsongen 2020/2021

Svenska Skidförbundets längdskidlandslag har mål om att prestera i absolut världstopp och att samla segrar, pallplatser och toppresultat i världscup, VM och internationella tävlingar på senior- och juniornivå.

Ansvarig för uttagning till världscup/VM är landslagschef, i samråd med övriga landslagstränare. Observera att kvoter kan komma att ändras beroende på Coronapandemin.

Följande punkter värderas vid samtliga uttagningar:

  • Tidigare prestationer samt utveckling över tid och utvecklingspotential (kort- och långsiktigt) ligger till grund för bedömningen.
  • Utifrån målsättningen ovan värderas alltid vilka aktiva som vid tillfället för uttagning har bäst möjlighet att nå resultat på världsnivå.

Världscuptävling

I prioritetsordning värderas resultat vid världscup/VM, Skandinavisk cup, nationella mästerskapstävlingar och sist bedöms Volkswagen cup och övriga FIS-tävlingar. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. I vissa fall kan bedömning göras utifrån enskilda åkares utvecklingskurva, t.ex. yngre seniorer, äldre juniorer och åkare som är på väg tillbaka från skada/sjukdom. Det tas alltid hänsyn till vilka resultat som bedöms vara mest relevanta för stundande uttagning. Till världscupen är ambitionen att ställa upp med fulla kvoter. Av hänsyn till ekonomi och hållbarhet eller andra faktorer kan det dock bli tillfällen då fulla kvoter inte uppnås. Det kan också innebära att det vid vissa helger inte blir möjligt att sända aktiva som enbart åker sprint eller aktiva som enbart åker distanslopp. Nationell kvot används vid världscuptävlingar i Sverige (grundkvoten är 10 per kön + 2 U23-åkare). Ansvarig för uttagning till världscupen är landslagschef, i samråd med övriga landslagstränare.

VM Oberstdorf

För uttagning till VM bedöms resultat vid i tur och ordning världscupen, Skandinavisk cup, nationella mästerskapstävlingar samt Volkswagen cup och övriga FIS-tävlingar. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. Det tas alltid hänsyn till vilka resultat som bedöms vara mest relevanta för stundande uttagning. Bedömning av VM-truppen görs utifrån vilka som har störst chans att nå absoluta toppresultat, men också utifrån total trupp (kvot) och potentiella stafettlag. Ansvarig för uttagning till VM är landslagschef, i samråd med övriga landslagstränare.

Skandinaviska cupen

Landslagschef tillsammans med övriga landslagstränare tar ut 6+6 åkare till Skandinaviska cupens tre deltävlingshelger. Det kan bli aktuellt att addera extra platser vid tillfällen då det bedöms nödvändigt. Uttagning görs utifrån aktuella resultat på, i prioriteringsordning, världscup/VM, Skandinavisk cup, nationella mästerskapstävlingar, Volk­swagen cup samt övriga FIS-tävlingar. Yngre åkare kan komma att premieras i slutet av säsongen. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. Det tas alltid hänsyn till vilka resultat som bedöms vara mest relevanta för stundande uttagning. Till Skandinaviska cupen, del 3, kommer 2 äldre juniorer av varje kön att tas ut som extra kvot. Observera att anmälan till Skandinavisk cup måste gå via Svenska Skidförbundet. Reselogistik och vallning för aktiva utanför landslagstruppen måste koordineras via klubbar. Vid eventuell Skandinavisk cup i Sverige åker samtliga svenska aktiva för sina klubbar, som också står för reselogistik och vallning. 

U23-VM 

Truppen till U23-VM kommer att bestå av 4–6 damer och 4–6 herrar och tas ut av landslagschefen i samråd med övriga landslagstränare. Till grund för uttagningarna ligger de generella riktlinjer som gäller för interna­tionellt tävlande, d.v.s. resultat i världscupen, Skandinaviska cupen, SM, Volkswagen cup, samt övriga FIS-tävlingar i Sverige. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. För U23-åkare prioriteras U23-VM före världscup/SM. Undantag kan göras i specifika fall men ska då diskuteras med tränare och landslagschef.

Juniorvärldsmästerskap (JVM) 

JVM-lagen (5–8 damer och 5–8 herrar) tas ut av landslagschefen, i samråd med utvecklingsansvarig och juniorlandslagstränaren. Till grund för uttagningarna ligger de generella riktlinjer som gäller för internationellt tävlande, d.v.s. resultat från Scandic cup och JVM-tester, men andra FIS-tävlingar kan också vägas in. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. Det tas alltid hänsyn till vilka resultat som bedöms vara mest relevanta för stundande uttagning. För juniorer är junior-VM den högst prioriterade tävlingen under säsongen. Det innebär att inga juniorer tas ut till världscup före junior-VM. Undantag kan göras vid tillfällen då Sverige har nationell kvot (vid världscuptävlingar i Sverige). Vid tillfällen där det står mellan en yngre och en äldre junior kan den äldre väljas före den yngre, då yngre juniorer också har möjlighet till tävlande i Nordisk juniorlandskamp.

Nordisk Juniorlandskamp 

Nordisk juniorlandskamp 2021 är inställt pga Covid -19.

Europeiskt ungdoms-OS (EYOF)

Tävlingen är flyttad från säsongen 2020-21 till säsongen 2021-22, och kommer att arrangeras i Vuokatti i december 2021 som planen nu ligger. Det innebär att uttagningar till EYOF kommer att ske baserat på resultat från säsongen 2020-21, då tiden är för knapp att arrangera uttagningstävlingar hösten 2021.

Frågor besvaras av landslagstränare eller landslagschef Anders Byström, 070-3720126, This is a mailto link.

Uppdaterad: 13 SEP 2021 11:32 Skribent: SSF

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info