Hoppa till sidans innehåll

Uttagningskriterier 2021/2022


Längdlandslagens uttagningskriterier till tävlingar under säsongen 2021/2022

Svenska Skidförbundets längdskidlandslag har mål om att prestera i absolut världstopp och att samla segrar, pallplatser och toppresultat i världscup, VM och internationella tävlingar på senior- och juniornivå.

Ansvarig för uttagning till världscup/VM är landslagschef, i samråd med landslagstränare. För OS-uttagning nomineras ett lag till SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, som sedan beslutar vilka som får tävla för Sverige i OS i Peking.

Grundprioriteringar för uttagningar

 • Tidigare prestationer samt utveckling över tid och utvecklingspotential (kort- och långsiktigt) ligger till grund för bedömningen.
 • Utifrån målsättningen ovan värderas alltid vilka aktiva som vid tillfället för uttagning har bäst möjlighet att nå resultat på världsnivå.

Världscuptävling

I prioritetsordning värderas resultat vid världscup/OS, Skandinavisk cup, nationella mästerskapstävlingar och sist bedöms nationell cup och övriga FIS-tävlingar. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. I vissa fall kan bedömning göras utifrån enskilda åkares utvecklingskurva, t.ex. yngre seniorer, äldre juniorer och åkare som är på väg tillbaka från skada/sjukdom. Det tas alltid hänsyn till vilka resultat som bedöms vara mest relevanta för stundande uttagning.

I starten av världscupsäsongen har redan OS-uttagna en garanterad plats i världscuptruppen, under förutsättning att de är friska/skadefria och bedöms kunna prestera. A-landslagsaktiva prioriteras i uttagningen, men det görs alltid en värdering av åkares status i jämförelse med övriga aktuella åkare.

Till världscupen är ambitionen att ställa upp med fulla kvoter. Av hänsyn till ekonomi och hållbarhet eller andra faktorer kan det dock bli tillfällen då fulla kvoter inte uppnås. Det kan också innebära att det vid vissa helger inte blir möjligt att sända aktiva som enbart åker sprint eller aktiva som enbart åker distanslopp. Nationell kvot används vid världscuptävlingar i Sverige (grundkvoten är 10 per kön + 2 U23-åkare). Ansvarig för uttagning till världscupen är landslagschef, i samråd med landslagstränare.

Världscup, period 1 (Ruka, Lillehammer, Davos, Dresden)

 • Ruka (FIN). Till Ruka tas truppen ut baserat på tidigare resultat (från tidigare säsong), samt resultat i premiärtävlingarna i Gällivare. Se också ovan angående prioritering av A-landslagsåkare och redan OS-uttagna.
 • Lillehammer (NOR). I Lillehammer arrangeras sprint, skiathlon och stafett. Uttagningen baseras främst på resultat i premiärtävlingarna i Gällivare samt första världscuphelgen i Ruka.
 • Davos (SUI). Till Davos reser truppen direkt från världscuphelgen i Lillehammer. Truppens uttagning baseras på en samlad bedömning efter säsongens första tävlingshelger.
 • Dresden (GER). Dresden är en stadssprint som inte kommer att prioriteras i värderingen för OS-uttagningen. Truppens uttagning baseras på en samlad bedömning efter säsongens första tävlingshelger.

Världscup, period 2 (Tour de Ski)

 • Till Tour de Ski görs en värdering av vilka aktiva som har bäst chans att prestera toppresultat i både enskilda tävlingar samt det summerade resultatet i Tour de Ski.

Världscup, period 3 (Premanon, Planica)

 • Uttagningar sker som tidigare baserat på en samlad bedömning av resultat under säsongen, samt utifrån ovan nämnda grundkriterier.

OS Peking

För uttagning till OS bedöms resultat vid tidigare mästerskapstävlingar och världscup (se nedan). Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. Det tas alltid hänsyn till vilka resultat som bedöms vara mest relevanta för stundande uttagning. Bedömning av OS-truppen görs enligt SOK:s kriterier (se nedan). Ansvarig för nominering till OS är landslagschef, i samråd med landslagstränare. SOK tar därefter beslut om vilka som tas ut till Peking.

Information från SOK gällande OS-uttagningar

Regler för internationellt kval-/kvotsystem

Kvalperioden för längdskidor pågår 16/1 2021-16/1 2022. 17/1 2022 publiceras Olympic Quota Allocation List och Olympic FIS Points list som avgör antalet platser som Sverige tilldelas totalt.

 • Maximal kvot per NOC är 8 herrar samt 8 damer.
 • Grenspecifik kvot i längdskidor är max 4 startande per gren.
 • För att få tävla i OS på de platser som tilldelats Sverige måste en aktiv vara född före 1/1 2007. Aktiv får ha max 100 FIS-poäng på senaste FIS-poänglistan.

Tillämpning av kriterier och kvalitetskrav för uttagning

Nominering och uttagning kan göras dels utifrån SOK:s nämnda kriterier ovan, dels efter en samlad bedömning av resultaten på följande tävlingar:

 • Samtliga världscuptävlingar (WC) säsongen 2020/2021 samt 2021/2022 (fram till uttagning)
 • VM Oberstdorf 2020

De kvalitetskrav som finns för att i en samlad bedömning avgöra om en aktiv anses motsvara grundkriteriet och vara uttagningsbar är:

 • I en samlad bedömning värderas resultat gjorda på WC under säsongen 21/22 högre än resultat gjorda under säsongen 20/21.
 • Resultat i WC som motsvarar grundkriterierna under säsongen 20/21 måste kompletteras med stärkande resultat under den olympiska säsongen 2021/2022 som motsvarar grundkriterierna.
 • En aktiv som tidigare varit uttagen på det s.k. framtidskriteriet kan ej bli uttagen på detta en andra gång. Dvs. aktiv som redan deltagit i ett OS på framtidskriteriet måste uppnå grundkriteriet för att få starta i OS 2022.
 • För att vara aktuell för att bli uttagen på framtidskriteriet måste den aktive ha startat i WC och tagit (minst) WC-poäng under den olympiska säsongen

Tidsplan för uttagning

För att ge aktiva bästa möjliga förberedelser för OS görs en tidsplan för uttagning enligt nedan. Första möjliga tidpunkt för uttagning var i samband med Olympic Camp i maj 2021.

Nästa uttagning är 19 december 2021.
Målet från SOK är att största delarna av OS-truppen då ska vara klara.

Nästa uttagning är 17 januari 2022.
Ambitionen är att OS-truppen är helt klar vid detta datum.

Sista möjliga uttagning är den 24 januari 2022.

Exakta datum för uttagningar under 2021/2022 kan komma att justeras när det exakta tävlingsprogrammet är fastställt.

Tidigt uttagna aktiva ska passera en s.k. kontrollstation i december 2021 för att säkerställa att planerad träning/tävling har kunnat genomföras sedan uttagning gjordes.

Skandinaviska cupen

Landslagschef tillsammans med landslagstränare tar ut 5+5 åkare till Skandinaviska cupens tre tävlingshelger som arrangeras utomlands. Det kan bli aktuellt att addera extra platser vid tillfällen då det bedöms nödvändigt. När Skadinaviska cupen arrangeras i Sverige tävlar alla för sina klubbar och ingen landslagstrupp tas ut. Uttagning görs utifrån aktuella resultat på, i prioriteringsordning, världscup/OS/VM, Skandinavisk cup, nationella mästerskapstävlingar, nationell cup samt övriga FIS-tävlingar. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. Det tas alltid hänsyn till vilka resultat som bedöms vara mest relevanta för stundande uttagning. Observera att anmälan till Skandinavisk cup måste gå via Svenska Skidförbundet. Reselogistik och vallning för aktiva utanför landslagstruppen måste koordineras via klubbar. Vid Skandinavisk cup i Sverige åker samtliga svenska aktiva för sina klubbar, som också står för reselogistik och vallning.

U23-VM 

Truppen till U23-VM kommer att bestå av 3–6 damer och 3–6 herrar och tas ut av landslagschefen i samråd med landslagstränare.  Till grund för uttagningarna ligger de generella riktlinjer som gäller för internationellt tävlande, d.v.s. resultat i världscupen/OS/VM, Skandinaviska cupen, SM, nationell cup, samt övriga FIS-tävlingar i Sverige. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. För U23-åkare prioriteras U23-VM före världscup. Undantag kan göras i specifika fall men ska då diskuteras med tränare och landslagschef.

Juniorvärldsmästerskap (JVM) 

JVM-lagen (5–8 damer och 5–8 herrar) tas ut av landslagschef i samråd med landslagstränare. Till grund för uttagningarna ligger de generella riktlinjer som gäller för internationellt tävlande, d.v.s. resultat från nationell juniorcup och JVM-tester, men andra FIS-tävlingar kan också vägas in. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. Det tas alltid hänsyn till vilka resultat som bedöms vara mest relevanta för stundande uttagning. För juniorer är junior-VM den högst prioriterade tävlingen under säsongen. Vid tillfällen där det står mellan en yngre och en äldre junior kan den äldre väljas före den yngre, då yngre juniorer också har möjlighet till tävlande i Nordisk juniorlandskamp och EYOF (European Youth Olympic Festival).

Nordisk Juniorlandskamp 

Nordisk juniorlandskamp 2022 arrangeras i Steinkjer, Norge, 28-30 januari.

6 damer och 6 herrar i åldersklassen 17-18 år kommer att tas ut för att representera Sverige. Uttaget kommer göras likt övriga tävlingars kriterier. Nationella juniorcupen samt övriga FIS-tävlingar kan vägas in samt faktiska omständigheter. Uttaget görs av landslagschefen i samråd med landslagstränare.

Europeiskt ungdoms-OS (EYOF)

Tävlingen är flyttad från säsongen 2020-2021 till säsongen 2021-2022, och kommer att arrangeras i Vuokatti 20-25 mars 2022. Sveriges kvot för längdskidor är max 4+4 aktiva. Uttagningskriterier är i grunden desamma som för Junior-VM och baseras på nationella juniorcup-resultat samt övriga FIS-tävlingar.

Då 2020-2021 EYOF blev inställt kommer åldersgruppen för detta mästerskap att rikta sig till de som var aktuella för föregående vinters mästerskap, alltså födda 2003 och 2004.

För deltagande i EYOF krävs att man göra en registrering via SSF. Mer information kommer att läggas ut gällande detta. Det är upp till varje enskild tränare/skola/klubb att fylla i de åkare som anses vara aktuella för uppdraget.

Frågor besvaras av landslagstränare eller landslagschef Anders Byström, 070-3720126, This is a mailto link.

Uppdaterad 2021-09-13

Uppdaterad: 25 OKT 2022 17:25 Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info