Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ulf Palm

Högskolor och universitet


För Svenska Skidförbundet är det viktigt att på olika sätt medverka till att skapa förutsättningar för de skidåkare som vill kombinera högskole- och universitetsstudier med sin elitsatsning.

Ansökningsperiod är 1 mars–25 mars.

Information om hur du gör din ansökan.

Vi samverkar i dag med följande skolor:
Högskolan Dalarna
Umeå Universitet
Tärnaby Skidakademi
Mittuniversitetet i Östersund 

Alpint

Vill du kombinera studier och alpin satsning finns denna möjlighet i Åre (MIUN) och Tärnaby.  

Från och med läsåret 2019–2020 kommer skiduniversitet, som tidigare utgått från Östersund, att ha sin bas i Åre. Studierna genomförs fortsatt mot Mittuniversitetet. I och med flytten till Åre kommer träningen bedrivas vid Ski Team Sweden Alpines test- och träningsmiljö Alpine Center Of Excellence på Nationalarenan samt i Åres backar under vintern.

Åkare utan landslagsupplägg kommer prioriteras till träningsgrupperna i Åre och Tärnaby. Detta medför att antagningen kommer meddelas först när landslagen är uttagna i början av maj.

Vid antagningen tittar vi noga på dina ambitioner för både den alpina satsningen och studierna. För att bli antagen måste du som förstagångssökande vara behörig och komma in på ett program till hösten. För dig som redan studerar på universitet är kravet att du ska ha läst och blivit godkänd i minst 25% studietakt under innevarande läsår.

Längdskidor

Elitmiljö bedrivs på tre orter i samarbete med en högskola eller universitet: Falun, Östersund och Umeå. I Östersund och Umeå finns ett krav att studera minst 25% sett över ett läsår. I Falun har de flesta aktiva i elitmiljön valt att studerar, detta är dock inget krav, där är Dalarnas Idrottsförbund huvudman.

I månadsskiftet mars–april får du besked om uppfyller de idrottsliga kraven och antas till någon av de tre elitmiljöerna.

För samtliga idrotter inom Riksidrottsförbundet finns möjlighet att ansöka om s.k elitidrottsavtal på Riksidrottsuniversiteten (RIU) och de elitidrottsvändliga lärosätena (EVL). Detta innebär att du får hjälp med att lägga upp studierna utifrån din elitsatsning. Avtalet innebär inget upplägg med tränare och träningsgrupp, som det gör i våra elitmiljöer ovan.

LÄS MER: Elitidrottsavtal 

Har du några frågor?
Kontaktpersoner högskolor/universitet
Kontaktpersoner Svenska Skidförbundet

Uppdaterad: 04 MAR 2018 19:54
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info