Hoppa till sidans innehåll

Elittränarutbildning


Är du tränare på professionell nivå? Brinner du för att hjälpa talanger att utvecklas till landslagsåkare? Då har vi det perfekta steget för dig! 2021 startar en alpin elittränarutbildning.

Ledarskapet är viktigt för svensk skid- och snowboardåknings framgång. Den  individuella tränarens kunskap och kompetens är faktorer som är viktiga för framgång, samt samspelet mellan olika tränare, idrottare och ledare. I en strävan att öka kompetensen och antalet kvinnliga ledare bjuder Svenska Skidförbundet in till en elittränarutbildning med målet att hitta morgondagens ledare i svensk skid- och snowboardidrott.

Utbildningen riktar sig till tränare som redan nu verkar på professionell nivå och som är motiverade att under många år framöver jobba som tränare inom svensk skid- och snowboardåkning, Du ska vara beredd på att lägga ner även en stor del av din fritid för att uppnå målen. Därför tror vi att du som söker är 40 år eller yngre. Det allra viktigaste är dock att du som person brinner för uppdraget – oavsett kön eller ålder.

Förutom teoretiska kunskaper kommer utbildningen ge tränarna stor och viktig erfarenhet inom respektive idrott.

Elittränarutbildningen, Alpint- och Skicross,  kommer att omfatta allt ifrån grundläggande anatomi och fysiologi till mer tillämpad testmetodik, träningslära, ledarskap och idrottspsykologi. Utbildningen sker över två år med fysiska träffar i Östersund.

Som deltagare betalar du endast för resor, boende och arbetstid. Övriga delar är kostnadsfria. Preliminärt finns det 25–30 platser på utbildningen som också är en del i Svenska Skidförbundets satsning på ökad jämställdhet bland elittränare, därför kommer kvinnliga sökanden prioriteras, i den mån det är möjligt.

Den nya tränarrollen

Dagens idrott är under förändring när ny teknologi och kunskap integreras med idrotten. Mängden av information som är tillgänglig ökar exponentiellt vilket innebär att dagens tränare/ledare måste hantera stora informationsflöden, samt att kritiskt granska och utvärdera ny information eller teknologi. Framtidens aktive, tränare och ledare har behov av att förutom en skolning inom svensk skidtradition även formellt utbildas inom akademin.

Utbildningens upplägg (preliminärt)

 1) Teoretisk del – allmän
Genomförs tillsammans med Mittuniversitet, där studierna ger högskolepoäng. Här finns möjlighet att göra en validering och därmed bli befriad från delar av kurser, hela kurser eller alla kurser.

2) Teoretisk del – grenspecifik
Denna del genomförs tillsammans med Sveriges bästa föreläsare och forskare inom respektive del, exempelvis biomekanik eller näringsfysiologi. För att göra denna del specifik kommer varje gren ha egna ”översättare” så att de teoretiska delarna blir begripliga och användbara för respektive gren. I denna del deltar samtliga.

3) Praktik
En av de viktigaste delarna i utbildningen kommer att vara praktiken. Där kommer framför allt den grenspecifika teoretiska delen omsättas i praktiken. I denna del deltar samtliga. Beroende på deltagarnas nivå kommer denna del anpassas individuellt utifrån två spår:

a) Skidgymnasium/elitverksamhet i förening/distrikt.
För de som har en påbörjad erfarenhet som tränare, men ännu inte uppnått nivån för att motsvara erfarenhetskravet i spår 2.                   

b) Landslag
För de som har omfattande erfarenhet vad gäller skidgymnasium eller större verksamhet i elitförening eller distrikt.

Praktik genomförs med handledare som stöd.

Övrig information

Detta upplägg innebär att du som har examen från högskola med inriktning mot exempelvis idrottsvetenskap eller tränarprogram eventuellt kan tillgodoräkna dig detta och därmed bli befriad från delar eller hela moment i den teoretiska utbildningen. Beslut tas individuellt.

Den teoretiska delen kommer genomföras i Östersund med Mittuniversitetet som bas. Men eftersom vi vill använda oss av de bästa föreläsarna inom respektive område, kan vissa utbildningstillfällen även genomföras på andra orter.

Utbildningen är gratis vilket innebär att föreläsningar, litteratur och mat under dessa dagar är kostnadsfria. Övriga kostnader som förlorad arbetsinkomst, resor och boende kommer inte att ersättas.

Utbildningens omfattning kommer motsvara 50 procent av en normal arbetstid och med ojämn fördelning säsongsmässigt.

 

 

Ansökan ska innehålla:

  • fullständiga personuppgifter,
  • CV med tidigare utbildning och relevant erfarenhet,
  • personligt brev där du berättar om dig själv som person och vad du har för ambitioner med ditt ledar-/tränarskap – nu och i framtiden
  • referenser

Kontaktpersoner

Jonas Enqvist, Atletisk direktör
E-post: This is a mailto link

Uppdaterad: 01 OKT 2020 14:39 Skribent: SSF
Webb puff stor corona-316-103.png
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info