Gå till innehåll

SSF

En bild

Introduktion alpin skidåkning

Vill du lära dig att åka slalom? Ta gärna kontakt med några av våra klubbar, men börja med att titta på filmerna nedan så får du en introduktion.

Ett tips är också att titta också i vår Snökunskapsbok Pdf, 1.3 MB, öppnas i nytt fönster..

Del 1 – Pjäxa, bindning och skida

Här visar vi hur du lättast sätter på dig och knäpper ett par pjäxor och även hur du sätter på dig ett par skidor och hur en bindning fungerar.

Del 2 – Uppvärmning

Nu är det dags att ge sig ut på snö. Hur du sätter på dig ett par skidor när du är ute i backen och hur hjälmen fungerar. Du får också tips på hur du värmer upp.

Del 3 – Testa att glida

Nu är det dags att öva genom att glida nedför en sluttning. Därefter får du lära dig att kontrollera farten så att du kan stanna och att det inte går för fort.

Del 4 – Att åka lift

Nu är det dags att ta dig lite högre upp i backen. Här tittar vi på hur du åker upp i liften. Vi repeterar även hur du åker ned för backen.

Del 5 – Att resa sig upp när du har ramlat

En sak som du kommer upptäcka är att alla ramlar, det gör även duktiga åkare. Men det kan vara krångligt att ta sig upp med skidor på fötterna. Här tittar vi närmare på hur du reser dig upp när du har ramlat, både i liften och i backen. Vi repeterar även att glida rakt nedför i backen och testar även att svänga.

Lär dig mer!

Visst verkar det jättekul att åka alpint. Snabbaste sättet att lära dig mer är att ta kontakt med någon av våra över 1 200 klubbar som finns runt om i Sverige. Där kommer du träffa många andra som också gillar att åka alpint.

Senast uppdaterad
2022-12-21
Publicerad
2022-12-27
Skribent
Lotte Jernberg, SSF

Huvudsponsor