Gå till innehåll

Göteborgs Skidförbund

Framgångar på ICA-cup

Förra avgjordes ICA-cup riksfinal för ungdomar 13-14 år där distrikten tävlar mot varandra med poäng på åkarnas individuella resultat samt avslutande stafetter.

Tävlingarna pågick i tre dagar i Bollnäs och Göteborgs distrikt var representerade med 15 ungdomar. Alla de bästa skidåkarna från hela Sverige var där och det är ca 100 deltagare i respektive klass, D13, H13, D14 och H14. Göteborgs distrikt kom på 10:e plats i distriktskampen vilket får ses som en framgång.

För första gången på ICA-cup fick Göteborg en seger och dessutom blev det en dubbel segrarinna. Maja Axelsson från OK Landehof var i strålande form hela helgen, vann överraskande den inledande långdistansen på fredagen i klassen D14 och följde upp med ännu en vinst på lördagens sprint. Att vinna mot åkare från de nordligare distrikten är en stor bedrift och det är ovanligt med segrare eller ens pallplatser för åkare så långt söderifrån.

På fredagens långdistans fick distriktet även en mycket fin placering i H14 där Martin Höiby från OK Landehof blev 8:a. Kajsa Ekenberg (IK Stern) och Elsa Moqvist (OK Landehof) i klassen D13 hamnade också högt upp i resultatlistorna med 26:e resp 30:e plats.

Om fredagen bjöd på knepiga vallaförhållanden med 0 grader och nederbörd så bjöd lördagen på strålande sol och flera minusgrader. Sprintdistansen avgjordes på lördag förmiddag och förutom Majas seger fick distriktet fina placeringar genom Elsas19:e plats i D13 och Martin som 21:a i H14.

På lördagen kördes det även Skicross med många kluriga hinder. Många bra resultat gjordes av Göteborgarna där de som placerade sig högst var Maja på 17:e, Kajsa på 18:e och Elsa på 24:e. Dagen och kvällen fortsatte därefter med gemensamma aktiviteter, kamratmåltid med uppträde av Robin Bryntesson etc. Den sociala sidan av ett sådant här arrangemang är minst lika viktigt som fina tävlingar.

Avslutningsdagen (söndag) på ICA-cup innebär distriktsstafetter och Göteborg hade lag i alla klasser. Bäst totalt lyckades laget i Skicross med en slutlig 6:e plats. Det började annars lite knackigt och de låg länge trea i kvartsfinalen, ända tills laget som låg tvåa körde fel på sista sträckan och Göteborgs lag kunde komma in som tvåa och därmed kvalificera sig till semifinal. I semifinalen var det jämnt hela vägen där Elias Nyqvist och Ida Körle (OK Landehof) samt Pål Hassellöf och Nike Werner (IK Stern) som körde i laget gick till B-final där de efter en fantastisk kämpainsats körde in som andra lag och alltså totalt blev 6:a.

I sprinstafetten åkte Natanael Bokesand (Sävedalens AIK) samt Rebecka Norling, Sidor Nordling och Lova Möller (IK Stern) i Göteborgs lag samt Landehoftjejerna Elin Sjöberg, Elma Rudklint och Elsa Moqvist i ett mixat lag med en tjej från Västerbotten och de kämpade sig in på placeringarna 41 resp 34.

Häftigast denna söndag var nog dock när Göteborgs lag i den långa stafetten gick upp i ledning(!!!) efter två sträckor. Martin Höiby inledde starkt på startsträckan och var trots ett fall bara 15 sekunder efter täten på 8:e plats in till växling. Maja Axelsson startade jakten redan på de första inledande kullarna och var ikapp tre tjejer in i den brantaste backen. Efter att ha gått om dem och fått lite vila utför tog hon sats mot täten.  I den långa uppförsbacken mitt på sträckan svepte hon förbi tätgruppen. Speakern missade den händelsen och trodde det var alla möjliga lag i täten in mot avslutande sprintbacken på stadion, innan han insåg att det faktiskt var GÖTEBORG in först till växling efter att Maja varit snabbast på sträckan. Lucas Mårts och Kajsa Ekenberg (IK Stern) åkte jättebra på de två sista sträckorna men fick se sig omåkta av några lag med starka åkare.

För första gången avgjordes tävlingarna med samma valla för alla deltagare. Arrangören stod för utprovning och utdelning av flourfri valla som distriktets vallare sedan fick anpassa utifrån åkarnas önskemål.

En stor del i Göteborgs framgångar har våra duktiga ungdomstränare Johan Blick och Ida Andersson. Med på resan som uppskattade ledare var även Eva-Britt Mårts och Olof Hjalmarsson samt som jämnårig coach Matilda Lekberg.