Hoppa till sidans innehåll

Alla på snö utbildar nya ledare

14 FEB 2014 06:16
Projektet ”Alla på snö” där fjärdeklassare får en dag med snöglädje rullar på, större än någonsin. Extra roligt denna säsong är det stora antalet gymnasieelever som genomgått vår ledarskapsutbildning och som förhoppningsvis kan bli framtida ledare
  • Skapad: 14 FEB 2014 06:16

Huvudsyftet med Alla på snö var att barn, som annars kanske inte har möjlighet att åka skidor, skulle upptäcka glädjen med att glida på snö. En fantastisk sidoeffekt har visat sig – vi har utbildat många duktiga ledare.

Antalet deltagande kommuner i Alla på snö har ökat från 13 till 20. Hittills i år har 15 kommuner genomfört Alla på snö-dagar med fantastiska upplevelser.

APS-Västar-barn-480-286

Så här skriver Claudia från Västerås:

Jag var på Vedbobacken med min klass. Det var mycket snö och det fanns en maskin som sprutade snö, det fanns gymnasieelever som hjälpte till för att lära sig att åka skidor. Det som var roligt var att jag fick lära mig att åka skidor, men det var inte jag som lärde mig av mig själv, utan det var en gymnasieelev. Det var en tjej. Jag lärde mig att åka skidor och långskidor det var roligt och det som var bra var att jag var med mina vänner.

Huvudsyftet med Alla på snö var att barn, som annars kanske inte har möjlighet att åka skidor, skulle upptäcka glädjen med att glida på snö. En fantastisk sidoeffekt har visat sig – vi har utbildat många duktiga ledare.

Nya ledare på snö – en fantastisk möjlighet

Under Alla på snö-dagar utbildas gymnasieelever från den deltagande kommunen till hjälpledare åt fjärdeklassarna. I år är det fler än någonsin. Hittills i år har hela 600 (!) ungdomar genomgått Alla på snös ledarskapsutbildning. En fantastisk siffra!

Ledarskapsutbildningen består dels av inledande teoretiska kunskaper dessa får de sedan använda under praktiken på Alla på snö-dagarna. Alla gymnasieledare får ett speciellt Alla på snö-certifikat som bevis på sina kunskaper.

– Det är jättekul att vår ledarskapsutbildning har blivit så uppskattad, och att vi genom projektet har nått så många gymnasieelever. Kanske detta är vårt nya sätt att få fler ungdomar att bli ledare i våra klubbar? Det är en spännande tanke, säger Charlotta Bürger Bäckström, Skidförbundets projektledare för Alla på snö.

I Småland praktiserade gymnasieelever på Holavedskolans barn- och fritidsprogram som ledare när barn på skolorna i Ydre och Tranås deltog på Alla på snö-dagar i Asbybacken.

– En jättebra skoldag där våra elever fick fungera som fritidsledare på riktigt. Eleverna gillar det här och de som var med förra året ville gärna vara med igen, sa lärararen och programansvariga Christina Persson Golander till Smålands Tidningen.

I svallvågorna av Alla på snö finns det nu 600 nya potentiella skid- och snowboardledare i Sverige. En jättemöjlighet.

– Nu hoppas vi att klubbarna tar tillfället i akt och fångar upp dessa fantastiska ungdomar så att de fortsätter som ledare på snö, säger Charlotta Bürger Bäckström.

Skribent: Lotte Jernberg
Webb puff stor corona-316-103.png
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info