Hoppa till sidans innehåll

Ren idrott – en kärnfråga

05 MAR 2014 20:32
Ren idrott är en mycket viktig fråga för oss på Skidförbundet. Våra elitåkare testas ständigt och vi har inga indikationer, varken inom förbundet eller från FIS dopningskontroller, att några av våra åkare skulle ha dopat sig. Varken nu eller tidigare
  • Uppdaterad: 12 MAJ 2017 14:46

– Ren idrott är en kärnfråga för oss och något som vi ständigt arbetar med. Vi vill få fler barn och ungdomar att idrotta och då måste vi självklart vara föredömen i spåren, säger Niklas Carlsson.

Längdåkning är en idrott som kräver extrem uthållighet. Det gör att längdåkare som är födda med hög syreupptagningsförmåga ofta blir riktigt framgångsrika. Lägger man dessutom till den effekt som exempelvis höghöjdsträning ger så ökar hemoglobinvärdet ytterligare.

– Vi har inom Skidförbundet aldrig misstänkt dopning, på något sätt. De läkare och experter vi har pratat med, där exempelvis Bengt Saltin (som ledde FIS antidopningsarbete under 90-talet) är en av dem, har alla pekat på att det inte fanns något avvikande i svenska åkares blodvärden utan att det finns naturliga förklaringar till individuella variationer, säger Niklas Carlsson, förbundsdirektör Svenska Skidförbundet.

Svenska Skidförbundet jobbar för en ren idrott.

Tester för att upptäcka bloddopning inom längdåkning har genomförts av FIS under samtliga mästerskap sedan 1989. Och än idag så har inga svenska dopningsfall förekommit.

Svenska Skidförbundet tar avstånd från all form av dopning och vi har stor tro på FIS och WADA:s antidopningsprogram.

220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info