Hoppa till sidans innehåll

Malung-Sälens skidgymnasium version 2.0

13 OKT 2015 13:14
Den gamla nedlagda kassaskåpsfabriken Rosengrens i Malung har till den här terminen fått "nytt innehåll" något som gett Malung-Sälens skidgymnasium ett rejält lyft!
  • Skapad: 13 OKT 2015 13:14

Det finns ett stort mått av stolthet i rösten när vi pratar med Per ”Perra” Edvall, lärare och sportchef i Malung, om den nya träningshallen och de investeringar som gjorts för skidgymnasiet. Det som för bara något år sedan kom upp som en idé har i dag blivit verklighet och så mycket bättre än vad både elever och lärare hoppats på.

Vy_Entreplan
Skiss över entréplan.

Vy_övreplan
Skiss på övre plan.

I Malung-Sälens kommun med sina knappa 10 000 invånare ligger ett av Svenska Skidförbundets riksidrottsgymnasium för skidor och snowboard. Utöver riksidrottsgymnasium (RIG) för alpint, snowboard och freeskiing finns där en nationell idrottsutbildning (NIU) för freeski och snowboard (Freeridegymnasiet). Skolans skidlärarutbildning har nu, som enda skola i Sverige, fått riksintag från och med 2016.

Malung-Sälens idrottsgymnasium har en uttalad idrottsprofil, av totalt 370 elever är 151 idrottande. På RIGs fyra årskullar går det sammanlagt 64 elever, många med siktet inställt på landslag och internationella tävlingar. Till i år har även ett nytt spännande projekt börjat med en lokal idrottsutbildning för satsande hockeyspelare, Malung-Sälen hockey academy, för idrottselever som vill kombinera sina studier med en hockeysatsning.

150921-Malung-Sälen-Gymmet-800-476
Det nyrenoverade gymmet.

Hela renoveringen och utbyggnaden har finansierats av kommunala pengar, totalt 18 miljoner kronor.

– Kommunen ser ett värde i att skolan har den inriktning vi har eftersom vi attraherar elever från alla delar av Sverige, berättar Per.

Första oktober var det stor invigning med "pompa och ståt" för den avancerade träningshallen och hela ombyggnationen av den gamla fabriken.

150921-Malung-Sälen-Kök-lounge800-476
Här finns plats för "häng". Loungeutrymme med kök.

Inne i fastigheten finns nu, förutom träningshall, även gym, klassrum för teorilektioner, loungeutrymme med soffor och enklare kök, kontorsdel med samtal- och konferensrum. Det finns stora utrymmen specialgjorda för skidvård och torkning av kläder samt även förvaringsutrymmen.

Totalt är det 2 000 m2 renoverade ytor. Den fullstora träningshallen med skumgummigrop, studsmattor och aktivitetsutrymmen för att göra OS-tester för sprint, snabbhet och spänst är hjärtat i fabriken. Vägg i vägg ligger gymmet med inte mindre än åtta podier för skivstångsträning med fria vikter. Många träningspass börjar på gymmet och avslutas i hallen, vilket gjorde att träningsprogrammen för eleverna fick skrivas om.

150921-Malung-Sälen-Skumgrop-800-476
Den hypermoderna och populära träningshallen med skumgummigrop och trampoliner.

– Vi kände direkt att det blev en helt annan träningsanda på skolan, eleverna hänger i träningshallen även utanför passen, mer för att umgås. Det är högt i tak och skapar ett sug efter träning, det är helt fantastiskt, berättar Perra.

Utrymmena för valla- och skidvård är gjorda efter konstens alla regler. Urban Nilsson, vallachef för längdlandslaget, togs in som konsult för att få vallautrymmena optimalt anpassade med arbetsbänkar och rätt ventilation och utblås.

150921-Malung-Sälen-valla-alpint-800-476
Ordentliga vallarum med bra ventilation finns för alpint...

150921-Malung-Sälen-valla-snowboard-800-476
...och för snowboard och freeski.

– Det var med vallautrymmen som allt det här började, vi hade inte tillräckligt med plats och stod tillslut i klassrummen utan ordentlig ventilation. Då kände vi att det här går inte länge, säger Perra.

På markplanet i Rosengrens gamla fabrik finns nu två stora vallarum, ett för de alpina eleverna och ett för snowboard/freeskiing eleverna. Till det finns det rum med stora burar med möjlighet till torkning av kläder och även en tvättstuga. Det finns även en verkstad för lärarna att fräsa pjäxor och skruva bindningar och ett rum med förvaringsskåp till varje elev.

Arkitekten, som ritat hela ombyggnationen, tog även tillvara den gamla porten, så nu kan bussarna köras in och packas under tak. Något som är väldigt uppskattat under den mörka och regniga hösten!

Den gammal nedlagda kassaskåpsfabrik har fått en ansiktslyftning som heter duga och Malung-Sälens idrottsgymnasium har en, i Sverige, helt unik anläggning för sina vintersportidrottande ungdomar.

Mer information finns på www.malung-salensidrottsgymnasium.se

Se en intervju gjord av SVT med Sven Thorgren som spelades in när snowboardlandslaget besökte gymnasiet.

Skribent: Ulrika Svensson
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info