Hoppa till sidans innehåll

Summering FIS-mötet i Varna

25 JUN 2015 15:05
Första veckan i juni hölls Internationella Skidförbundets (FIS) återkommande Calendar Conference. I år hölls mötet vid Svarta Havets kust i staden Varna i Bulgarien.
  • Skapad: 25 JUN 2015 15:05

Sverige är väl representerat i det internationella arbetet, vi har drygt 20 personer i de olika kommittéerna och sub-kommittéerna.

Snowboard – Big Air ny OS-gren

Den största nyheten inom snowboard är att Big Air från 2018 kommer in i OS-programmet, vilket är mycket positivt för oss då Sverige har många bra Big Air-åkare i snowboard. I och med att Big Air kommer in så försvinner parallellslalomen från OS-programmet.

Annars blev det få ändringar. Positivt är dock att det kommer bli mer samarbete mellan snowboard och freeskiing i park och pipe, både när det gäller reglementet och själva genomförandet av tävlingar.

Det är också bekräftat att det genomförs ett testevent i Korea för skicross, snowboardcross och slopestyle, för både snowboard och skidor, i slutet av februari 2016.

Skicross

För skicross ändrades fallhöjdskraven för världscuptävlingar från 200 meter till 170 meter.

Specifikationen för skicross sprint godkändes, så nu finns även denna möjlighet för arrangörer.

Freestyle puckel

För puckel pågår just nu ett omfattande arbete med att utveckla parallellpuckelför att skapa en större skillnad från vanlig singelpuckel, bland annat genom större hopp. Man tittar även på olika sätt att bedöma åkningen i parallellpuckel för att stärka säkerheten och skapa en rättvisare bedömning.

Det blir en mycket spännande världscupfinal i puckel 2016 då den kommer att gå i Moskva, i den för andra grenar kända byggnadsställningsbacken.

Alpint

Det blir även ny gren för alpint i OS-programmet 2018 då nationstävlingen gör sitt intåg. Detta innebär ytterligare en medaljchans för Sverige, vi har varit på pallen samtliga nationstävlingar på VM sen 2007.

I den alpina världscupkalendern blir det några nya orter till nästa säsong.

Det kommer köras en parallellslalom i Stockholm i februari, dessutom är La Thulie (ITA) och Jasna (SVK) nya orter för damerna i DH-SG respektive GS-SL. En parallellstorslalom kommer även genomföras i Alta Badia (ITA). Santa Catarina (ITA) ersätter även kommande säsong Bormio och herrarnas farttävlingar där. Korea och Japan är tillbaka som tävlingsorter på herrtouren med DH-SG i Jeongseon och GS-SL i Naeba (JPN) i februari. Chamonix (FRA) gör comeback i herrkalendern med DH och Alpine combined.

Under världscupen i Levi (FIN) i november kommer man testa att köra med enkelkäpp i slalom, vilket betyder att den yttre käppen i banan försvinner. Det diskuterades även att damerna skulle börja åka med tunnare käpp, 27 mm mot herrarnas 30 mm, men beslut om detta blev framskjutet till nästa år.

Det är nu tillåtet under farttävlingar att ha en alternativ färg på gate-flaggorna, som vanligtvis är blå eller röda, till en mer orange färg.

De alpina prispengarna kommande säsong ökar från 100 000 CHF till 120 000 CHF per tävling där schweizerfrancen kommer att ha en låst kurs från 15 oktober. Antalet åkare som tar del av prispengarna har utökats till att gälla topp-30. Pengarna fördelas så att topp-4 får 45 000, 20 000, 10 000 respektive 7 000 CHF och resterande 38 000 CHF delas på placering 5–30. För City Event gäller att topp-4 delar på 120 000 CHF i prispengar.

I Athletes Commission, där Jessica Lindell Vikarby suttit som medlem senaste två åren, var det dags för omval. Jessica fick glädjande fortsatt förtroende i ytterligare två år och inte nog med det hon tog även över stafettpinnen som ordförande efter Kikkan Randall.

Längd

På längd har det förts mycket diskussion om hur man ska förhindra skejt i klassiska tävlingar, så kallad oren åkning. Det är från nästa säsong inte tillåtet att åkare byter spår för ofta, eftersom det då det blir mera skejtlik åkning. Juryn kommer första gången att ge en skriftlig varning, ett gult kort, men får åkaren en till varning leder det till rött kort med påföljande diskning.

För Sverige blir det nytt på tävlingsfronten då Slottsprinten i Stockholm är tillbaka i världscupkalendern. Nytt är också att Falun får arrangera världscupfinalen vartannat år. Övriga år kommer Sverige istället arrangera två världscuptävlingar, där den ena helgen kommer genomföras i Falun och den andra bestämms på FIS höstmöte.

Det finns ett förslag att punkterna för rullskidstävlingar ska gälla även under vanliga längdtävlingar vintertid, detta för att åkarna ska få möjlighet att samla FIS-punkter inför vintersäsongen.

Vidare fördes en lång debatt om resursfördelning inom kvotsystemet för de röda grupperna. Förslaget som innebär att det blir en max gräns på fyra åkare per gren (4 distans, 4 sprint x 2 (dam & herr) samt att de 50 första skall ingå i den kvoten. Detta förslag sändes tillbaka på remiss inför mötet i Zurich till hösten. Förslaget skulle innebära att fler nationer får dela på pengarna som arrangören står för vid varje tävling. Detta sker på  bekostnad av de större nationerna.

För barn och ungdom på längd diskuterades en del om kommande junior-VM i Rumänien och ungdoms-OS i Norge, båda genomförs 2016. Även i barn- och ungdomsgruppen diskuterades hur man ska göra för att få renare åkning i klassiska tävlingar.

Övrigt

För femte gången anordnas FIS World Snow Day i hela världen, denna gång siktar vi in oss på den 17 januari 2016.

Fler beslut finns att läsa på FIS webbplats

Nästa möte då alla åter träffas blir i början av oktober på FIS Autumn Technical Committee Meetings i Zürich.

Skribent: Ulrika Svensson
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info