Hoppa till sidans innehåll
Foto: Thomas Lovelock for YIS/IOC

Fem medaljer under ungdoms-OS i Lillehammer

26 FEB 2016 11:00
Ungdoms-OS i Lillehammer är nu avslutat. Sveriges resultat blev sex medaljer. Glädjande så togs fem av dessa av åkare från Svenska Skidförbundet. Stort grattis till Johanna, Moa, Filip, Veronica och David och alla andra deltagare för väl genomförda tävlingar!
  • Skapad: 26 FEB 2016 11:00

Två guld och ett silver i längd

Det blev en kanonstart på ungdoms-OS i Lillehammer då IFK Umeås Moa Lundgren och Johanna Hagström, Falköpings AIK, redan första dagen lade beslag på de två översta platserna i den udda grenen längdskidcross, en sprintbana med hinder (hopp och slalom), som kördes på en sträcka av 1,4 kilometer.

2016-YOG-Lillehammer-XC-cross-Moa-Lundgren-LILLEHAMMER2016-800-476
Moa Lundgren tacklar crossbanan med liv och lust. Foto: Lillehammer2016

Tre dagar senare var det dags för tjejerna att tävla i sprint och där visade Johanna Hagström att silvret i crosstävlingen inte var en tillfällighet. Hon var i kanonform och fick denna gång kliva överst på pallen som vinnare i sprinttävlingen. Moa Lundgren slutade just utanför pallen på en fjärde plats. Johanna följde sedan upp med en fin fjärde plats under tjejernas 5 km F, där slutade Moa på nionde plats.

2016-YOG-Lillehammer-XC-Johanna-Hagström-LILLEHAMMER2016-800-476
Sprintsegrarinnan Johanna Hagström. Foto: Lillehammer2016.

Längdkillen Adam Persson, IF Hallby SOK, slutade precis utanför pallen på en fin fjärde plats i längdskidcrossen. Han följde sedan upp detta genom att bli sexa i sprinten och 21:a på 10 km F. För hans klubbkompis Eric Rosjö sammanfattades OS-äventyret med en 10:e plats i längdskidcrossen, en kvartsfinal i sprinten och en fin 9:e-plats på 10 km F.

Filip Vennerström nära guldet i slalom

2016-YOG-Lillehammer-slalom-pall-LILLEHAMMER2016-800-477jpg
En nöjd Filip Vennerström efter OS-silvret i slalom. Foto: Lillehammer2016

Nästa medalj togs av Filip Vennerström, Sundsvalls slalomklubb, som gjord en storstilad insats när han vann silver i killarnas slalomtävling endast tre hundradelar från guldet. Han hade lite otur och fick tyvärr två uråkningar i storslalom och super-G och en 21:a plats i super-G kombinationen. Men han bevisade visade åter att slalomformen verkligen fanns där när han slutade på en fin fjärdeplats i den avslutande slalomkombinationen.

Åre SLKs Johanna Luthman fick inte riktigt åkningen att stämma i sin OS-debut. Hon åkte ur både i slalom- och storslalomtävlingen, fick till ett bra resultat när hon blev 11:a i super-G men fick en till urkörning i kombinationstävlingen. I den mixade parallellslalomen kom Johanna och Filip till 1/8-delsfinalen där de blev besegrade av det tyska laget.

Oväntat brons i Team Ski-Snowboardcross

Skicrossåkarna Veronica Edebo, IKF Mora AK, och David Mobärg, Edsåsdalens SLK, såg båda grymt starka ut under sina heat i skicrosstävlingen. Tyvärr blev de snöpligt utslagna i den tighta semifinalen och fick istället sikta in sig på B-finalen. Väl där utklassade de sina medtävlare stort och visade att formen fanns där – men inte riktigt turen.

2016-YOG-Lillehammer-Team-Skicross-Veronica-Edebo-David-Mobärg-LILLEHAMMER2016-800-476
Veronica Edebo och David Mobärg fick till slut en välförtjänt medalj – i "fel" gren. Foto: Lillehammer.

Men lyckan vände när det var dags för den mer ovanliga grenen Team Ski-Snowboard Cross. En spektakulär mixad lagstafett där snowboardåkarna släpps i väg först och när lagkamraten har kommit ned öppnas startgrinden för skicrossåkaren. Sverige som saknade åkare i snowboard deltog i ett mixat lag tillsammans med en tjej från Ukraina och en kille från Bulgarien. De överraskade alla genom att ta sig ända till final där de körde till sig en välförtjänt tredjeplats, bara centimeter från ett silver. Sveriges femte skidmedalj, ett OS-brons, var bärgat.

Premiär för slopestyle

2016-YOG-Lillehammer-XC-Emil-Granbom-LILLEHAMMER2016-513-305
Falukillen Emil Granbom. Foto: Lillehammer2016

Precis som under "riktiga" OS så fanns slopestyle skidor med på OS-schemat. Freeski-åkaren och Falukillen Emil Granbom fick där äran att representera Sverige. Emil, som låg femma efter sitt första åk, tyvärr satte han inte sitt andra åk och halkade ned till en åttonde plats i resultatlistan.

Återsamling i Lausanne 2020

Nästa gång världens ungdomar samlas för vinterupplagan av ungdoms-OS, Winter Youth Olympic Games, är år 2020 då schweiziska Lausanne står som värd. Då laddar vi för nya svenska framgångar.

Sammanställning svenska skidmedaljer

Valör Gren Medaljör

Guld

Längdskidcross

Moa Lundgren

Guld

Längdåknng – sprint

Johanna Hagström

Silver

Längdskidcross

Johanna Hagström

Silver

Slalom

Filip Vennerström

Brons

Team Ski-Snowboard Cross

Veronica Edebo
David Mobärg

 

Upplev mer från WYOG

Se videos: Lillehammer2016 (YouTube, nytt fönster)

Läs mer:  Lillehammer2016 (officiell webbplats, nytt fönster)

Skribent: Lotte Jernberg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info