Hoppa till sidans innehåll

Speedski på längdskidor ska locka fler

01 APR 2016 08:38
Är du intresserad av att testa speedski men har tyckt att det ser ut att gå lite för fort? Nu görs en extra satsning på en helt ny disciplin för att få ännu fler att våga testa den fartfyllda grenen.
  • Skapad: 01 APR 2016 08:38

– Vi har märkt att en del tycker att det går lite för fort i backen så nu inför vi en klass där deltagarna istället kan köra på vanliga längdskidor, säger Mats Abrahamsson, medieansvarig speedskiing.

Speedski är sporten som går ut på att snabbast möjligt ta sig rakt ned för en brant backe. Farterna kan bli hisnande höga. Exempelvis sattes nytt världsrekord under påskhelgen då italienske Ivan Origone kom upp i 254,958 km/h vid tävlingen Speedmasters i franska Vars.

160311 Andorra 1
Så här ser en vanlig speedskibacke ut, där höga hastigheter har uppmätts men nu finns alltså ett nytt sätt att tackla backen.

Intresset för Speedski har ökat under de senaste åren, men det är inte alla som tjusas av den höga farten, speciellt de som testar för första gången. Så för att öka det nationella deltagandet skapas en helt ny klass till nästa säsong där det blir tillåtet för deltagarna att använda helt vanlig längdutrustning.

– Genom att åka på vanliga längdskidor så minskas farten betydligt. Och för att ytterligare hålla nere farten kommer fästvalla vara obligatoriskt under första åket. Vi har redan testat detta på ett antal ställen i Sverige och fått bra respons. Vi hoppas också att fler längdåkare genom detta kommer gå över till speedski efter avslutad längdkarriär, vi har exempelvis redan kontaktat Torgny Mogren som är mycket intresserad, säger Mats Abrahamsson.

160401-Ludde-Speedski2
Det går att komma upp i rejäla hastigheter även på längdskidor, något som syns väl på denna bild med en suddig bakgrund.

Det finns dock vissa begränsningar när det gäller utrustningen, nationella chefen Sten G. Alningen förklarar:

– För att få rättvisa förhållanden så kommer det inte vara tillåtet med skateskidor. Vi rekommenderar även knä- och armbågsskydd. Hjälm är också bra att ha men om man vill sänka hastigheten ytterligare så kan man istället använda en vanlig stickad mössa med en mjuk tofs, gärna så stor som möjligt för att plocka lite vind.

160401-Ludde-Speedski-mössa
Med vanlig mössa för att stoppa upp farten ytterligare.

Under hösten och vintern 2016/2017 kommer utbildningar att anordnas för de som är intresserade av att pröva den nya diciplinen. Den första riktiga tävlingen, där den nya klassen SXC kommer vara med på schemat, är i Idre Fjäll den 1 april 2017.

Är du intresserad?

Kom till världscupfinalerna i Idre Fjäll 8–10 april för att se och inspireras av världens snabbaste skidåkare på nära håll, så kanske det är du som står på startlinjen nästa år.

Varmt välkommen och glad 1 april!

Skribent: Sten G. Alningen
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info