Hoppa till sidans innehåll

Nolltolerans för alla typer av kränkande beteenden

2017-11-21 23:00
Få, om ens någon, har missat den #MeToo-debatt som pågår just nu. Idrotten är, och kommer vara, en stor del av samhället därför vill vi här klargöra Svenska Skidförbundets inställning i frågan.
  • Uppdaterad: 2017-11-23 07:54

– Som arbetsgivare och som ett av Sveriges största idrottsförbund har Svenska Skidförbundet nolltolerans för alla typer av kränkande beteenden. Jämlikhet är ett av Svenska Skidförbundets fyra kärnvärden som vi tänker fortsätta kämpa hårt för, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör på Svenska Skidförbundet.

#MeToo-debatten lyfter fram ett allvarligt samhällsproblem som är viktigt att adressera och självklart agera på. Vi måste tillsammans åstadkomma en varaktig förändring och skapa ett samhälle som bygger på respekt för varandra.

– Alla har rätt att känna sig trygga i sin förening, på skolan eller på sin arbetsplats. Ingen ska utsättas för diskriminering eller andra former av trakasserier. Det är helt oacceptabelt att genomföra handlingar som på något sätt kränker en annan människa, säger Ola Strömberg.

Svenska Skidförbundet kommer fortsätta jobba förebyggande med att belysa vikten av jämställdhet och jämlikhet inom hela organisationen. Vi tar avstånd från alla former av sexuella trakasserier. Ingen ska behöva vara rädd för att utöva sin idrott, tvärtom det är här alla ska ges möjlighet att växa både personligen och tillsammans med andra.

Tillsammans med våra landslag, anställda, specialdistriktsförbund, klubbar och SISU Idrottsutbildarna utvecklade vi därför under 2014 Svenska Skidförbundets idéprogrammet Skidor vill där målet är att "utveckla och skapa trygga, inspirerade miljöer att utmanas och lyckas i". Vi utbildade ambassadörer, processledare, våra landslag och tränare, skolor, distrikt och personal  – totalt över 1 000 personer.

Under 2015 startades projektet ”Jämställdheten i fokus”, som alltjämt pågår. Satsningen har bland annat resulterat i en ny jämställdhetsplan, jämställdhets- och mångfaldspolicy och vi genomför även utbildningsdagar. 

Som stöd till våra medlemmar, föreningar och anställda har vi också tagit fram policyer med vägledningar och handlingsplaner som finns att hämta på Svenska Skidförbundets webbplats skidor.com, och som har förmedlats till våra distrikt, föreningar, aktiva och vår personal.

Utdrag ur Svenska Skidförbundets jämställdhets- och mångfaldspolicy:
”Vi accepterar inte någon form av kränkande behandling såsom mobbning, diskriminering, sexuella trakasserier, våld eller hot. Detta innebär att det är förbjudet att genom tal, skrift, symboler eller beröring kränka någon. Ingen får heller utsätta någon för våld, hot, utfrysning eller annan kränkande behandling.”

Bilagor:
Policy – sextrakasserier
Policy – jämställdhet och mångfald

Skribent: SSF
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 010-708 69 00
E-post: This is a mailto link

Se all info