Hoppa till sidans innehåll

Oslagbar träningsmiljö på Riksidrottsgymnasiet i Torsby

2017-12-14 17:28
Närhet till många olika träningsanläggningar och möjlighet att åka skidor året om är faktorer som Anders Larsson, biträdande rektor på Riksidrottsgymnasiet i Torsby lyfter upp när vi frågar om fördelarna med att studera i Torsby.
  • Uppdaterad: 2017-12-15 15:54

– Torsby som utbildningsort är positiv på många sätt, vi har närhet till det mesta vilket gör att det blir väldigt tidseffektivt för våra elever, säger Anders Larsson, biträdande rektor på Riksidrottsgymnasiet (RIG) i Torsby.

Stina Nilsson, Hanna Falk, Gunde Svan, det är många av våra främsta världsstjärnor i längdåkning som har kombinerat sin elitsatsning med studier på Riksidrottsgymnasiet i Torsby.

Bara ett stenkast från skolan ligger den berömda träningsarenan Torsby Sportcenter med sin skidtunnel och en 4,5 kilometer lång elbelyst rullskidbana.

– Skidtunneln är förstås ett jättestort plus som gör det möjligt för eleverna att träna teknik på snö även under barmarksperioden, säger Anders.

Alldeles i anslutning till tunneln finns ett väl utvecklat testlabb med ett större rullskidband för skejtteknik, två mindre för klassisk teknik, en stakergometer och möjlighet att göra syreupptagningstester.


Anders Larsson, biträdande rektor på Riksidrottsgymnasiet i Torsby.

I den omgivande träningsterrängen finns även slalombacke, konstgräsplan, friidrottsarena, badhus och en idrottshall. Men det stoppar inte där. Inte allt för långt ifrån skolan, i Mattila och Hovfjället, finns lågfjällsterräng med tidig natursnö.

– Sammantaget vill jag säga att vi har oslagbara träningsmiljöer för att utvecklas inom sporten, säger Anders.

Söktrycket till längdutbildningen i Torsby är stort, förra året hade de 44 förstahandssökanden, det är flest av samtliga RIG.

– Vi hoppas att det beror på vårt helhetstänk där vi vill att eleverna ska utvecklas både som elitidrottare och som människa. Det kommer en dag då det är slut på idrottskarriären och då är det bra att ha något annat att falla tillbaka på. Så vi är väldigt måna om att våra elever har det bra, säger Anders.

Eleverna kan äta både frukost, lunch och middag på skolan och skolan har ett bra samarbete med kommunens bostadsbolag, Torsby bostäder. Genom dem kan de erbjuda en boendegaranti i lägenheter som ligger inom en radie på en och halv kilometer från skolan.

För att få fokus på vad som behöver utvecklas genomförs varje år en trivselenkät som mäter både idrottsverksamheten, det sociala och studierna.

– Genom enkäten mäter vi helheten. Det är viktigt att vi hela tiden utvecklar och förfinar den verksamhet vi har. Utvecklingen får aldrig stå still. Vi vill ju bli ännu bättre än vad vi redan är idag, säger Anders.

Torsby är unikt när det gäller tränare där två av fyra är kvinnliga, Annika Evaldsson och Linda Bengtsson.

– Vi har en bra verksamhet som ger eleverna möjlighet att utveckla sig både inom elitidrott och studier. Vi utgår alltid från ”eleven i centrum” när vi ska utveckla verksamheten för att på så sätt kunna ge dem bästa förutsättningar för att lyckas och utvecklas, avslutar Anders.

Fakta RIG Torsby

  • Startade: 1973
  • SSF Grenar RIG: Längd
  • Antal program: Naturvetenskap, Samhällsvetenskap, Ekonomi, Bygg och anläggning, Fordon och transport, Industritekniska samt Vård och omsorg
  • Antal elevplatser:  7 per år
  • Kända åkare som studerat där:  Gunde Svan, Hanna Falk, Stina Nilsson, Mattias och Tobias Fredriksson, Emelie Öhrstig, Lars Håland, Björn Lind, Anders och Örjan Blomkvist, Viktor Thorn
  • Tränare: Annika Evaldsson, Råland Strid, Linda Bengtsson, Emil Svensson (20%).
  • Tre ord som beskriver RIG Torsby: glädje, driv, utveckling
Skribent: SSF
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 010-708 69 00
E-post: This is a mailto link

Se all info