Hoppa till sidans innehåll
Foto: Norrköpings Skidklubb

Stora miljöfördelar när Yxbacken får schaktmassor av Trafikverket

2017-12-13 20:36
Yxbacken i Norrköping har stora ojämnheter som behöver justeras. Trafikverket har ett stort överskott av schaktmassor. Nu inleds ett win-win-samarbete mellan Norrköpings Skidklubb och Trafikverket där alla är vinnare – inte minst miljön.
  • Uppdaterad: 2017-12-13 20:36

– För oss är det här en fantastisk möjlighet. Massorna kommer att ta bort backens ojämnheter, som gör att vi inte behöver fylla dem med konstsnö innan vi kan pista backen. Det kommer att spara både vatten och el till snökanonerna och även diesel till pistmaskinerna, säger en nöjd Anders Wihag, ordförande i Norrköpings Skidklubb.

Det är när Kardonbanan byggs som 200 000 kubikmeter schaktmassor måste få ett nytt hem. Genom samarbetet med Norrköpings Skidklubb kommer entreprenörens överskottsmassor fraktas till Yxbacken där de används för att ge nedfarterna en bättre jämnhet och lutning. Dessutom kommer en av liftarna att höjas för att ytterligare förbättra anläggningen.  


Ojämnheter i Yxbacken kan nu jämnas ut. Foto: Thomas Pihl/Trafikverket.

– Lösningen med Yxbacken gör att transporterna blir relativt korta och att massorna dessutom kommer till nytta, säger Youssef Hassib, projektledare på Trafikverket.

Det är cirka 10 000 lastbilslass som kommer att köras till Yxbacken, för att sedan schaktas ut både i den stora nedfarten, och i familjebacken, för att förbättra jämnheten och lutningen. Allt helt kostnadsfritt för Norrköpings Skidklubb.


Skiss som visar placering av schaktmassor. Grafik: Trafikverket.

Planer på att använda den miljövänliga lösningen med att nyttja schaktmassor för att bygga och underhålla skidanläggningar har funnits ett tag. Nu har det äntligen blivit verklighet – och fler projekt är på gång.

– Svenska Skidförbundet har nyligen tecknat ett samarbetsavtal med Skanska som handlar om att ta vara på schaktmassor för att förbättra idrottsanläggningar samtidigt som det bidrar till en bättre miljö, säger Olle Danielsson, nationell alpin chef på Svenska Skidförbundet.

Avtalet med Skanska är en förlängning av det samarbete som Skanska inledde med SOK inför OS-ansökningen för 2022 då man utvärderade möjliga OS-anläggningar i Stockholmsområdet.

Skribent: SSF
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 010-708 69 00
E-post: This is a mailto link

Se all info