Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Dags för olympiska vinterspel

2018-02-07 20:54
Äntligen får vi vältra oss i fantastiska idrottsupplevelser! Jaaa vi vann! Oh nej, hur kunde det gå så här? Hur kunde han vinna och vem vinner i morgon? Spekulationerna är i full gång. Vi har många härliga och spännande dagar framför oss.
  • Uppdaterad: 2018-02-07 20:54

Att få en OS-medalj hängd runt halsen, helst av ädlaste valör, är få förunnat. Under förra OS, i ryska Sotji, var verkligen allt på vår sida då  längdlandslaget kom hem med hela elva medaljer. Allt lyckades. Formen på de aktiva var i topp och vallateamet preserade som bäst när det verkligen gällde. Ett drömscenario helt enkelt.

Få glömmer väl de gastkramande spännande stafetterna. Dels herrarnas stafett där Lars Nelson tappade skidan på första sträckan men ändå lyckades växla först och blev ”Lord Nelson” med hela svenska folket. Dessutom damernas stafett där Charlotte Kallas gjorde sitt livs hittills största upphämtning. Något som vevats om och om både i tv och radio och som vi än i dag får ståpäls av, som Gunde skulle ha sagt.

Det blev ytterligare en medalj för Svenska Skidförbundets OS-trupp. Skicrossåkaren Anna Holmlund tog den 12:e medaljen, ett brons och strålade ihop med OS-elden vid medaljceremonin. Anna finns inte på plats i PyongChang men hon åker med oss i våra hjärtan. 


Anna Holmlund tog brons i skicross i Sotji. Foto: Bildbyrån.

Totalt kommer det tävlas i 102 grenar under OS. Fyra nya har tillkommit sedan Sotji, i två av dessa har vi historiskt haft stora svenska framgångar.

Dels har den alpina lagtävlingen lagts till där våra svenska lag har tagit medalj i mästerskap ända sedan tävlingsformen startade. Fina odds. Dessutom har Big Air för snowboardåkarna tillkommit. Tyvärr kan inte vårt största hopp Sven Thorgren ställa upp på grund av skada men om hans kumpaner Niklas Mattson och Måns Hedberg har en bra dag så vet vi aldrig vart detta slutar.

Det är just i de "nyare" idrotterna som vi har större förhoppningar än någonsin. De har med sig fantastiska resultat den senaste tiden, exempelvis skricrossåkaren Sandra Näslund, som stått på pallen i samtliga världscuptävlingar denna säsong. Och så har vi freeskiåkaren Henrik Harlaut, som vann två X games-guld för bara någon vecka sedan...bara för att nämna några. 


Freeskiåkaren Henrik Harlaut med sina karakteristiska dreads under OS i Sotji. Foto: Bildbyrån.

Hur många medaljer det blir den här gången står fortfarande "skrivet i stjärnorna". Men vi kan lova att det finns många laddade svenska skid- och snowboardåkare på plats i PyeongChang som kommer säja sig dyrt och göra allt i sin makt för att kämpa till sista svettdroppen. Hur långt det räcker...det återstår att se, men spännande ska det bli!

Let the games begin!

LÄNK: Läs om nyheter, program, truppen med mera på våra OS-sidor.

Skribent: Lotte Jernberg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 010-708 69 00
E-post: This is a mailto link

Se all info