Hoppa till sidans innehåll
Foto: AnnaCarin Aronsson Studerande på Elittränarutbildningen

Startskottet har gått för elittränarutbildningen

27 APR 2018 15:35
Ett drygt 30-tal blivande elittränare är på plats på Mittuniversitetet i Östersund, där de teoretiska delarna av utbildningen kommer genomföras. Utbildningen syftar till att stärka Sveriges roll som en av de ledande skidnationerna i världen.
  • Skapad: 27 APR 2018 15:35

Bakom den nya utbildningen står Svenska Skidförbundet och Svenska Skidskytteförbundet. Utbildningen riktar sig till tränare som redan nu verkar på professionell nivå och som vill jobba som tränare inom svensk skidsport i många år.

– Ny teknologi och ny kunskap integreras med idrotten i en rasande fart idag. Elittränarutbildningen förenar erfarenhet med evidensbaserad kunskap som ska göra att nästa generation tränare utvecklas i att kombinera datadrivna beslut med en egen fingertoppskänsla, säger Olle Danielsson, alpin nationell chef på Svenska Skidförbundet.

Deltagarna i elittränarutbildningen kommer från hela Sverige, från Västra Götaland i söder till nordligaste Norrbotten. De representerar disciplinerna alpint, längdskidåkning, skicross, skidskytte, freeski och puckelpist. På schemat den första helgen står bland annat vetenskaplig teori och metod, liksom grunder i administration.

– Jag vill få en bättre akademisk bakgrund som tränare. Jag har själv tävlat och lärde mig mycket då, men kanske inte så mycket om själva åkaren som om mig själv. Den här utbildningen ger mig också möjlighet att bekanta mig med flera olika grenar och hur de tänker om träningslära och mental träning. Jag hoppas bli inspirerad, säger Joanna Wallén, tränare i Täby Slalomklubb.

Elittränarutbildningen omfattar allt ifrån grundläggande anatomi och fysiologi till mer tillämpad testmetodik, träningslära, ledarskap och idrottspsykologi. Utbildningen sker över två år med fysiska träffar i Östersund.

– Det är inspirerande att möta duktiga och drivande ledare. De utgör en viktig del av skidsporternas framtid och det gläder mig att Mittuniversitetet får ytterligare en möjlighet att bidra till att utveckla svensk skidåkning. Jag hoppas och tror att de har stora förväntningar på elittränarutbildningen, säger Marko Laaksonen, docent och ansvarig för Mittuniversitetets del i elittränarutbildningen.

Skribent: SSF/Mittuniversitetet
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info