Hoppa till sidans innehåll

Jämställdhet – bra för alla

07 MAR 2019 14:46
Eftersom jämställdhet driver prestation och skapar resultat – för alla, är det viktigt att vi tillsammans skapar bättre förutsättningar för tjejer, som i dag är åkare eller ledare, att fortsätta utvecklas i sina roller. Här kommer några berättelser.
  • Skapad: 07 MAR 2019 14:46

Det är viktig att vi får fler kvinnliga ledare inom Svenska Skidförbundet och att vi även rekryterar fler tjejer till de idrotter där tjejer saknas. För att skapa extra fokus kring detta arbete startade vi projektet SkiEquality.

LÄS MER: SkiEquality – "verktygslåda" för att utveckla föreningen

Många av våra grenar har nu tagit fram egna SkiEquality-planer som de arbetar efter. Här följer några intressanta berättelser:

Inom snowboard och freeski har flera SkiEquality-projekt startats bland annat ett läger som riktar sig bara till tjejer.

– Vi har i dag inte några svenska världstoppkvinnor inom snowboard. Det saknas alltså förebilder som andra tjejer kan inspireras av. Därför skapade vi ett utvecklingscamp ”Progression Session” ett läger som bara är öppet för tjejer. Det gör att tjejerna kan ta för sig utan att hamna i skymundan bland våra mer vana killar. De tillåts att ta plats och kan utvecklas utifrån sin egen nivå. Det andra året vi körde så gjorde vi i ett samarbete med det finska förbundet som har många skickliga åkare. Det lyckade initiativet har gett mersmak och till kommande år utökas satsningen med ett ytterligare intensivt tredagarsläger, säger sportchefen för snowboard och freeski, Stefan Karlsson.

Men satsningen slutar inte med det. Ett annat exempel är den bildanalys som gjordes inom snowboards grenledning och som visade att bilder på tjejer faktiskt saknades i deras rekryteringsmaterial.

– Det gäller ju att visa på förebilder. Ser kidsen inga snowboardåkande tjejer så har de heller ingen att identifiera sig med inom sporten och då får vi självklart inte heller fler tjejer att upptäcka snowboard, säger Stefan.

Så från och med säsongen 18/19 används nu bildmaterial även på snowboardåkande tjejer i marknadsföring av allt från Camps till nationella tävlingar och mästerskap.

Även inom puckel saknades det tjejer så de gjorde som snowboard startade läger bara för tjejer och antalet deltagare har ökat för varje läger.

–Tjejerna som är mellan 11 och 17 år har utvecklats fantastiskt sedan vårt
första läger. Vi fick se volter och 3:or från nästan alla, men det roligaste var ändå attityden och hur de pushar varandra, säger Jonas Lundblad som är en av initiativtagarna till Ski Equality-projektet i puckelpist.

De har dessutom utvecklat sin tränar- och ledarutbildning till att inkludera SkiEquality, utökat antalet tjejer i laget samt rekryterat en kvinnlig ledare.

LÄS MER: SkiEquality Puckel 2018–2020

Inom längdverksamheten har bland annat ett speciellt utbildningsmaterial skapats kring SkiEquality som vänder sig till barn- och ungdomsverksamheten.  

– Inom längdskidåkning har vi en jämställd organisation vad gäller aktiva skidåkare på alla nivåer. Däremot ser vi ett behov av att jobba med ledarsidan, där antalet män är betydligt fler på elitnivå jämfört med antalet kvinnor. Ett steg i detta arbete är information och utbildning. Här gör våra längdkonsulenter ett viktigt arbete genom sin löpande kontakt med distrikt och föreningar runt om i landet. Under hösten har ett tema vid deras besök varit just jämställdhetsfrågan, säger längdchef Johan Sares.

– Precis som inom Längdskidor har vi en väl balanserad verksamhet där de aktiva både till antal och fördelning ges samma förutsättningar. Däremot har vi stora utmaningar på ledarsidan. Vi har dock sett ett ökat antal kvinnliga tränare i våra verksamheter de senaste åren och nu boostar vi det ytterligare genom Elittränarutbildningen där hälften av deltagarna är tjejer. Vi kommer också att inkludera jämlikhetsperspektivet i våra tränarutbildningar framöver när vi ser över våra kursplaner, säger Olle Danielsson, nationell alpin chef.


Elittränarutbildningen i Östersund. Foto: AnnaCarin Aronsson.

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd
Webb puff stor corona-316-103.png
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info