Hoppa till sidans innehåll
Foto: JOEL MARKLUND Representanter från IOK, SOK och Falu kommun.

IOK och SOK besökte Sverige inför OS-kandidaturen

14 MAR 2019 17:13
Det är intensiva dagar för IOKs utvärderingskommission när de under en vecka besöker Stockholm, Åre och Falun. Deras erfarenheter kommer sammanställas i en rapport som kommer ha stor betydelse för om Sverige får arrangera OS 2026.
  • Uppdaterad: 14 MAR 2019 17:13

Den Internationella Olympiska Kommittén (IOK) har skickat en 15 personer stor delegation, i gruppen finns åtta granskare vars slutsatser kommer ha stor betydelse för om Sverige ska vinna kampen mot Cortina och Italien om vinter-OS 2026.

Utvärderingen startade i tisdags morse då de besökte skidanläggningen i Åre där många alpina grenar kommer arrangeras.

Efter Åre var det dags för ett besök i ett snöigt Stockholm, där de bland annat stannade till på Stockholms stadion, där big air-tävlingarna kommer avgöras (och där SOK har sitt huvudkontor).


Ett snöigt Stockholm välkommnade kommissionen. Foto: Bildbyrån.


På plats i Stockholm fanns freeski-åkaren Oscar Wester. Foto: Bildbyrån.

Under torsdagen var det dags att besöka Falun där tävlingar i nordisk kombination och backhoppning är tänkta att hållas. 

– Den känsla jag fick var att de var mycket imponerade över proffsigheten i organisationen och över närheten till allt på Lugnet-anläggningen. Det känns positivt eftersom det skulle betyda mycket för oss att få arrangera de olymiska vinterspelen, med hjälp av det engagemang som uppstår kring ett OS kan vi få fler att upptäcka idrottandet, säger Svenska Skidförbundets förbundsdirektör Ola Strömberg efter kommisionens besök i Falun.


Fr.v. Christophe Dubi, vd IOK, Gunilla Lindberg, IOK, Richard Brisius, vd Stockholm Åre 2026, Jessica Lindell Vikarby, SOK, Anders Södergren, SOK, Octavian Morariu, utvärderingsansvarig IOK, Joakim Storck, kommunstyrelsens ordförande och Stefan Holm, SOK på besök i Falun.

Efter Falun åkte gruppen åter iväg till Stockholm för två avslutande dagar, innan det är dags för avfärd på lördag.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), som är värdar för besöket, tror att detta kommer ge värdefull input som gör att de kan vässa OS-ansökan ytterligare.

– Det här är en viktig och spännande vecka i vårt arbete mot att få stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026. Det är en möjlighet för oss att visa upp våra faciliteter i världsklass och beskriva hur vi skulle vilja genomföra vinter-OS om sju år, säger Rickard Brisius, vd för OS-bolaget Stockholm Åre 2026.


Richard Brisius, vd Stockholm Åre 2026, Gunilla Lindberg, SOK, Mats Årjes, styrelseordförande SOK och Stefan Holm, SOK, på besök i Åre.

Enligt de nya reglerna i "Agenda 2020" är det viktigt att kostnaderna för att arrangera ett OS hålls nere. Detta genom att bygga så lite som möjligt och att arenorna även ska kunna användas i många år efter OS. 

Därför är det en stor fördel att vi i Sverige redan har 90 procent av arenorna på plats.

LÄS MER: Stockholm Åre 2026 (extern länk)

I april är det dags för IOK:s utvärderingsgrupp att besöka Italien och Cortina. Det slutgiltiga valet sker den 24 juni i Lausanne, då får vi se vem som har varit bäst på att "sälja in" sitt evenemang.

Vi håller självklart tummarna hårt för att Sverige lyckas!

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
Epost: Adressen Gömd
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info