Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsmötet avslutat

27 MAJ 2019 17:05
Intresserad av vad som hände när samtliga RFs idrottsförbund samlades i Jönköping för Riksidrottsmöte. Vilka förbund valdes in och vilka uteslöts? Vilka beslut togs? Här hittar du en kort sammanfattning och en länk till streamingen.
  • Uppdaterad: 28 MAJ 2019 17:05

Svenska Skidförbundet fanns självklart på plats och deltog aktivt under Riksidrottsmötet. Förbundsordförande Ola Strömberg (bilden högst upp) tog till orda angående RFs önskan om att små idrotter bör gå samman med andra idrotter för att bilda större förbund.

SSFs budskap var att det inte per automatik innebär att ett specialidrottsförbund är bättre för att det är stort och har fler idrotter inkluderade.

– Det som betyder något bör istället vara förmågan att få människor i rörelse, sade Ola Strömberg.

Fler SSF representanter äntrade scenen. Vice ordförande Göran Nilsson argumenterade för att RF måste ta hänsyn till föreningars fokus på idrottslig verksamhet och minimera administrativa pålagor. 

SE HELA STÄMMAN: Streaming av Riksidrottsmötet

Dessutom delades RFs förtjänsttecken (den högsta utmärkelsen inom svensk idrott) ut till idrottsledare, bland annat Per-Åke "Perra" Yttergård och Nalle Hansson.


Fr.v. Nalle Hansson, styrelseordförande Karin Mattsson, Anders Edholm (drivande kraft till att Mittuniversitetet bildades) och Per-Åke "Perra" Yttergård.

Beslut under mötet

Här är några Riksidrottsstämmans beslut från helgen:  

  • Fördelning av statens stöd till idrotten görs om. Fokus är på att få fler ungdomar att idrotta längre, att jämställd idrott prioriteras och alla ska kunna vara med oavsett förutsättningar.

  • Arbetet med en trygg idrott för alla kommer förstärkas, som till exempel satsningen på snabbare etablering för nyanlända eller rörelsesatsning i skolan.

  • En ny reviderad Idrotten vill – idrottens idéprogram 

  • Omval och nyval till Riksidrottsstyrelsen, Förbundsstyrelsen, Dopingkommissionen, Riksidrottsnämnden, Dopingnämnden och valberedningen. Bland annat omvaldes RFs ordförande Björn Eriksson för ytterligare två år.

  • Svenska Cheerleadingförbundet valdes in som nytt medlemsförbund i Riksidrottsförbundet och nej till övriga ansökningar (Svenska Bodybuildning och Fitness Förbundet, Svenska Bridgeförbundet, Svenska E-sportförbundet, Svenska Förbundet för Funktionell Fitness, Svenska Kanotslalomförbundet, Svenska Islandshästförbundet, Sverige Lacrosse, Svenska Padelförbundet, Friskis & Svettis Riks och Svenska Surfförbundet).  

  • Svenska Kälksportförbundet och Svenska Landhockeyförbundet uteslöts då de har för få föreningar och därmed inte uppfyller villkoren för medlemskap i Riksidrottsförbundet. De uppmanas, precis som de förbund som fått avslag på medlemsskap, att söka samverkan med andra förbund i det nyinrättade idrottsnätverket.

  • Svenska Padelförbundet valdes in som medlem i SISU Idrottsutbildarna, idrottens studieförbund. 

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
Epost: Adressen Gömd
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info